Kontakta oss

iFOKUS

Därför demonstrerar arbetarklassen på första maj

Publicerat

den

Faksimil Twitter

iFOKUS Första maj är en dag som firas av arbetarklassen runt om i världen. Det är en dag fylld av demonstrationer, tal och kamp men också en dag av solidaritet och gemenskap. Men varför går arbetarklassen ut på gatorna just första maj?

För att förstå detta måste vi resa tillbaka i tiden till slutet av 1800-talet. Arbetsvillkoren för de flesta arbetare extrema. Arbetstiderna var långa, lönerna var låga och arbetsmiljön var farlig. Många arbetare fick inte tillräckligt med mat och vatten och sjukvård för arbetare var sällsynt.

Det var runt denna tidsperiod som arbetare började organisera sig för att kämpa för sina rättigheter. Ett av de mest kända exempel på detta var Haymarketmassakern i Chicago år 1886. Anarkistiska arbetare som krävde åtta timmars arbetsdag samlades på Haymarkettorget för en fredlig demonstration. Men när polisen kom för att upplösa demonstrationen urartade polisen, resultatet blev förödande kaos och våld. Fyra arbetare dödades och över hundra människor skadades.

Året efter, på den 1 maj 1887, hölls en internationell dag för att hedra de arbetare som dödades i Haymarketmassakern och för att fortsätta kampen för rättvisa arbetsvillkor. Detta blev startskottet för 1 maj som arbetarrörelsens internationella högtidsdag.

Sedan dess har 1 maj blivit en dag för att fira arbetarrörelsens segrar och kämpa för fortsatta förbättringar. Arbetare runt om i världen samlas på denna dag för att visa solidaritet med varandra och för att kämpa för rättvisa arbetsvillkor, lön och arbetstidsförkortning. Världens största 1 maj-demonstration inträffade 1960 i Moskva där drygt tre miljoner människor deltog. Näst största skedde i Indonesiens huvudstaden Jakarta 2018 där nästan två miljoner människor gick ut på gatorna.

Den största 1 maj-dmonstrationen i Sverige ägde rum 1975. Denna samlade drygt 150 000 människor på Norra Bantorget i Stockholm och var en del av den så kallade ”storstrejken” då över en miljon arbetare gick ut i strejk i protest mot dåvarande högerregeringen och krävde högre löner och arbetsvillkor.

Idag är arbetarrörelsens kamp mer relevant än någonsin. Arbetarrörelsen gjorde stora framsteg inom en rad områden under 1900-talet. Flera av de saker vi tar för givna, som rätten till dygnsvila och semester är resultatet av kollektiv kamp. Under 2000-talet början har vi fått se hur arbetarklassens intressen har inskränkts gång på gång. Bara de senaste fem åren har vi bland annat få se nya antistreklagar, inskränkningar i arbetsrätten och attacker på välfärden. I andra delar av världen ser det betydligt värre ut.

Så varför fortsätter arbetarklassen uppmärksamma 1 maj? Det är en dag för att hedra våra föregångares kamp för rättvisa, solidaritet och för att fortsätta kampen för en bättre framtid.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se