Kontakta oss

INRIKES

Efter nedskärningarna – Allt Åt Alla Umeå slår tillbaka mot politikerna

Publicerat

den

UMEÅ | Förbundet Allt åt Alla är kritiska till att enskilda näringsidkare i staden som får ekonomiskt bidrag av kommunledningen samtidigt som kommunen skär ordentligt i välfärden. Nu begär förbundet att Förvaltningsrätten ska upphäva beslutet om ekonomiskt stöd till ett gitarrmuseum.

Gitarrmuseet har fått ett ekonomiskt stöd av kommunledningen på 2,4 miljoner. Museet har fått sammanlagt 11 miljoner i ekonomiskt bidrag av kommunledningen sedan 2014. Allt åt Alla vill att Förvaltningsrätten upphäver beslutet om stöd. I ett läge där kommunen skär ned i välfärdens kärnverksamheter så är det extra stötande att Kommunstyrelsens arbetsutskott flyttar skattepengar till privata näringsidkares fickor.

Även om Gitarrmuseet på pappret har ombildats till en ideell förening så är det mycket svårt att separera föreningens verksamhet från den kommersiella verksamhet som bedrivs i anslutning till museet som restaurangverksamhet och musikbutik. Gitarrmuseet står också för hyreskostnader för lokaler som nyttjas av de kommersiella verksamheterna och kommunens stöd fungerar därmed som en dold subvention till de vinstdrivande bolagen. Museet drevs fram tills alldeles nyligen som ett kommersiellt bolag och ombildningen till ideell förening i samarbete med kommunens näringslivsenhet framstår som ett försök att kringgå kommunallagens förbud mot enskilt gynnande av näringsidkare.

Ännu märkligare blir det med tanke på att när en annan turismaktör i kommunen häromåret begärde stöd för att kunna upprätthålla sin verksamhet i Holmsund så fick de avslag med hänvisning till kommunallagens förbud mot gynnande av enskild. Vi har svårt att se hur fallet med Gitarrmuseet och tillhörande verksamheter skulle vara annorlunda.
I en situation där kommunen motiverar såväl nedskärningar i förskolan som försäljningen av lokstallarna med att det saknas pengar i budgeten så blir det en helt absurd prioritering att de väljer att ge miljoner i stöd till ett gitarrmuseum intrasslat i en härva av kommersiella kopplingar. Umeå kommunledning anser att privata näringsidkare är viktigare än att upprätthålla en bra välfärd för alla.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfoskus.se