Kontakta oss

INRIKES

Elbilen gör succé

Publicerat

den

INRIKES | Antalet nyregistrerade elbilar ökar kraftigt i Sverige. Men nu är det inte bara miljöaspekten som lockar. Även priserna börjar attraherar nya ägare.

Enligt färsk statistik från Statistiska Centralbyrån har nyregistreringen av elbilar i april 2015 ökat med 340 procent i jämförelse med samma period förra året.

Många väljer idag elbilen som ett hållbart alternativ till fossila bränslen. Och just miljöaspekten är viktig när det kommer till att välja bil. Den mest troliga förklaringen till att antalet nyregistrerade elbilar har ökat markant finner man däremot i sjunkande priser.

Kungliga Tekniska Högskolan gjorde nyligen en undersökning tillsammans med Stockholm Environment Institute som visade att det börjar bli lönsamt att köra med el. Undersökningen visade att priserna för batterierna hade sjunkit från 8 600 kronor per kilowattimme år 2007 till 2 600 kronor per kilowattimme förra året. Ett prisfall på 70 procent vilket i praktiken innebär en minskning på hundratusentals kronor. Prislappen för ett enda 60 kWh-batteri har även minskat från cirka 520 000 kronor till 160 000 kronor.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se