Kontakta oss

INRIKES

Elisabeth Svantesson erkänner – ljög om SD

Publicerat

den

Faksimil Youtube

INRIKES   Moderaternas kandidat till finansministerposten erkänner att hon ljög om sin syn på Sverigedemokraterna. I SVT:s 30 minuter säger Elisabeth Svantesson att hon ångrar att hon kallade Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti.

I dagarna gick Ulf Kristersson ut och förklarade att rasism från sverigedemokratiska politiker inte utgör något hinder för samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Igår erkände Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson, Elisabeth Svantesson att hon tidigare ljugit om sin syn på Sverigedemokraterna upprepade gånger.

I intervjun säger hon att hon inte tyckte vad hon sa om Sverigedemokraternas rasism. Enligt Svantesson tyckte hon aldrig att SD var ett rasistiskt parti.

– Jag tycker att det var fel att jag sa att de har en rasistisk politik, säger Elisabeth Svantesson i SVT-intervjun.

Elisabeth Svantesson skyller på att alla andra riksdagspartier var eniga om att SD är ett rasistiskt parti.

Rasbiologi i partiprogrammet

Fram till 2019 hade Sverigedemokraterna en mer öppen inställning till rasbiologiska föreställningar i partiprogrammet. I partiprogrammet talade Sverigedemokraterna om människor utifrån ”nedärvd essens” – vilket ingår i den rasbiologiska föreställningen om att olika människoraser har olika förutsättningar och nackdelar utifrån sin rastillhörighet. 2019 ändrades lydelsen ”nedärvd essens” till ”det biologiska arvet”.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se