INRIKES

En antifascist har gått ur tiden

MINNESRUNA | Greta Segerson, känd för sin kamp mot nazismen och sitt engagemang för allas lika värde, har gått ur tiden.

Greta Segerson föddes i en fattig familj i Masthugget, Göteborg, 1914. Redan som tolvåring engagerade hon sig i den socialistiska rörelsen. Under trettiotalet arbetade hon med risk för livet som hemlig kurir för de antifascistiska rörelserna i Tyskland och övriga Europa.

– Jag hade dubbelbottnade koffertar som jag levererade utan att veta vem de var till. De visste att jag skulle komma. Jag fick en inbjudan till en restaurang eller en biobiljett till en biograf. Den som satt bredvid mig fick nyckeln till hotellrummet och såg till att materialet hämtades och att nytt lämnades, berättar Segerson i en intervjubok skriven av Vänsterpartiets nuvarande ledare Jonas Sjöstedt.

Greta Segerson mötte flera hot på grund av sitt tydliga engagemang, bland annat vandaliserade nazister hennes hem så sent som på 2000-talet.

Greta Segerson fortsatte sin socialistiska och antifascistiska gärning livet ut. Bland annat var hon med att grunda föreningen Svenska Spanienfrivilligas vänner, för att hedra de svenskar som stred mot fascismen i trettiotalets Spanien. Hon var även aktiv medlem i Vänsterpartiet. 2014 tilldelades Greta Segerson Göteborgs stads förtjänsttecken för sin antifascistiska gärning.

Greta Segerson blev 101 år gammal.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

3 kommentarer

3 Comments

 1. monica dahlby

  2016-01-17 den 04:42

  De finns!De goda som aldrig ger upp.Hon började som tolvåring och lyckades irritera fascister ännu nästan hundra år senare.Duktig KVINNA!

 2. Anna-Lena Martinsson

  2016-01-16 den 23:51

  kanske kan vi andra lära oss och följa hennes väg

 3. Johanne

  2016-01-16 den 22:09

  Vi kommer alltid bära henne i minnet!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp