Kontakta oss

UTRIKES

Svenska landslagsspelare får inte framföra kärleksbudskap – Kan kränka högerpolitiker

Publicerat

den

POLEN | Svenska handbollslandslaget ville visa en ståndpunkt för rätten av älska vem man vill. Nu tystas spelarna av Europeiska handbollsförbundet (EHF) som inte vågar stöta sig med polska högerregeringen.

När nu handbolls-EM står vid dörren i Polen ville svenska landslaget visa sin gemensamma ståndpunkt om människors lika värde. Lagkaptenen skulle bära en rengbågsfärgad kaptensbindel som symbol för allas lika värde. Men efter att det nationalistiska högerpartiet, Lag och ordning tagit makten i Polen har demokratin fått stått tillbaka för konservativa värderingar, censur och nationalism. Medier censureras, konservativ syn på sexualitet, abort och kärlek råder. Tolerans och frihet har tagit flera steg tillbaka mot stenåldern.

Kristianstads lagkapten Johan Jepson, som är den som ligger bakom initiativet, har dessutom spelat med den i Champions League hela hösten, en tävling som går under EHF:s vingar. Då har det inte varit några större problem. Europeiska handbollsförbundet (EHF) förbjuder flerfärgade kaptensbindlar under turneringen för att EFH fegar ur och inte vågar stöta sig med högerregeringen i Polen. Den svenske lagkaptenen Tobias Karlsson kommer nu inte ha någon regnbågsfärgad bindel på armen under handbolls-EM i Polen.

– Jag tycker det är tråkigt, naturligtvis. Det är trist att EHF väljer den vägen, att inte låta oss uttrycka våra ståndpunkter i en fråga som gäller medmänsklighet. Det är inte frågan om någon politisk aktion, som jag har poängterat nu ganska många gånger, utan det handlar om att visa min ståndpunkt i hur jag tycker att människor ska bli behandlade, säger Tobias Karlsson, efter att Sverige avslutat sin första träning i Polen.

Norges lagkapten Bjarte Myrhol och Islands Gudjon Valur Sigurdsson skulle också ha burit regnbågsfärgade bindlar under EM. Både två har själva hört av sig till Tobias Karlsson och frågat om han kunde skaffa fram armbindlar till dem också. Sverige har med sig extra armbindlar, som ändå skickats till de norska och isländska lagen.

Det var när det svenska landslaget kom till spelarhotellet i Wroclaw på torsdagen som de möttes av ett tvåsidigt dokument från EHF med regler på hur dräkterna ska se ut. Där står det att lagkaptensbindeln ska vara enfärgad. Flera färger kan godkännas om det är nationens färger. Till exempel brukar Tyskland spela med en bindel som ser ut som den tyska flaggan. Regnbågsflaggan var dock inte okej att bära som ståndpunkt.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se