Kontakta oss

DEBATT

En röst på Kristersson är en röst på Erdogan

Publicerat

den

Foto: Europeiska folkpartiet

INSÄNDARE   Ulf Kristerssons vallöfte innebär att Sverige kan tvingas lyda islamistregimen i Ankara. Det vore förödande för Sverige, skriver dagens insändarskribent.

Nato-frågan splittrar svenskarna. Historiskt har svenskarna alltid varit emot att ansluta sig. Man är nämligen inte obekanta inför Nato-staternas egna krigsbrott och inser att ett medlemskap skulle innebära att svenska soldater dör för osvenska intressen. Det är därför Moderaternas vallöfte är så farligt.

Inför jublande moderater lovade Ulf Kristersson att han ska göra allt för att Sverige ska anslutas till Nato. Ett löfte som innebär stora konsekvenser om det blir allvar.
Den sista svenska suveräniteten hade försvunnit med ett medlemskap. Sveriges roll som internationell diplomatjätte och fredmedlare hade avslutats på studs.

Moderaterna spelar på människors ryssrädsla för att få igenom sina agendor. Efter angreppen mot Ukraina och Georgien förstår man varför människor är rädda för Putinregimen. Men att lägga svenskarnas försvarsintressen i händerna på den turkiska regimen är inte rätt väg att gå. Ska sanningen fram hade det gjort Sverige mer sårbart.

Kärnan i Nato handlar om krigssamarbete. Rent konkret innebär det att svenska soldater kan tvingas bistå Turkiet vid väpnat angrepp. Med tanke på Turkiets alltmer islamistiska och aggressiva politik är det ingen omöjlighet. Turkiet ockuperar redan delar av Syrien och hotar sina grannländer. De senaste åren har Turkiet bombat sin egen befolkning, monterat ned demokratin och arresterat tiotusentals politiska motståndare. Sådana vänner klarar man sig utan.

Ja till självständighet och ett starkt försvar – Nej till Nato.

Lars Steen
redaktionen@aktuelltfokus.se