Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet och Miljöpartiet portade från Nato-möten

Publicerat

den

INRIKES När Natos generalsekreterare besöker Stockholm ska han träffa landets partiledare. Partiledaren från Vänsterpartiet och Miljöpartiets språkrör är inte välkomna på mötet.

Under veckan kommer Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att besöka Stockholm. Han kommer också möta riksdagens partiledare men då har statsministern Ulf Kristersson bestämt att varken Vänsterpartiet och Miljöpartiet är välkomna.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har varit kritiska till Nato och velat att Sverige skulle stå utanför den militära alliansen. Båda partierna är kritiska till att de blir portade från mötet.

”Sverige lämnar alliansfriheten för första gången på 200 år. Ändå väljer statsministern att undanhålla oss som representerar Nato-kritiska väljare information och möjlighet att ställa frågor. Det är djupt problematiskt i en process som kommer påverka alla kommande regeringar under överskådlig framtid,” skriver Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör i en kommentar till Aftonbladet.

Vänsterpartiet är kritiska till att statsministern helt plötsligt väljer att stoppa alla kritiska röster.

– Jag tycker också att Kristersson som statsminister behöver ta ansvar för att vi fortsatt har en öppen process kring det svenska säkerhetsläget, där vi så sent som i torsdags gemensamt mellan partierna diskuterade Natoprocessen. Jag tycker det är ett tydligt brott mot den ordning vi tidigare har haft, säger, Håkan Svenneling, utrikespolitiskt talesperson för Vänsterpartiet.

Svenneling antar att de numera enbart vill ha ja-sägare på framtida möten.

– Jag antar att det är lättare att ha ett möte där alla håller med varandra, än där det finns såna som har ett annat perspektiv, säger Svenneling.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se