Kontakta oss

UTRIKES

Erdogan stänger USA:s flygbas – vill sabotera kampen mot Islamska Staten

Publicerat

den

TURKIET| Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och turkiska regering har länge ställt sig på terrornätverket Daesh/IS sida mot kurderna. Erdogan passar nu på att efter kuppförsöket sabotera USA:s kamp mot Daesh.

Turkiets har stängt flygbasen Incirlik i den södra turkiska provinsen Adana. Elen har också stängts av vid basen, som används av USA och deras allierade i kriget mot Daesh i Syrien och Irak. USA har under en längre tid bombat Daesh-fästen medan kurdiska YPG-gerillan tryckt tillbaka Daesh på marken. USA:s samarbetet med kurderna sticker i ögonen på Erdogan som har skickat turkiska bombplan på kurdiska mål, både civila och militära i flera år. Samtidigt som han har underlättat för Daeshs terrorverksamhet.

”Lokala myndigheter hindrar trafik till och från flygbasen Incirlik”, skriver USA:s konsulat i Adana i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

1 500 amerikanska militärer finns på basen och 3 500 turkiska anställda. Under jord finns en stor mängd amerikanska raketer och vapen som Nato kontrollerar. Bland annat ska där finnas så kallade B61-kärnvapen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons