Kontakta oss

UTRIKES

Misstänkt militärkupp i Turkiet

Publicerat

den

TURKIET| Den turkiska militären har ockuperat flera städer i Turkiet och sociala medier har släckts ner.

Den turkiska militären genomför i skrivande stund en militärkupp. Enligt landets premiärminister är det en grupp militärer som brutit sig ur armén och ockuperat flera städer. Vilka som ligger bakom militärkuppen är fortfarande oklart. Turkiets armé är den näst största i Nato.

Militären har stängt av flera broar och gränskontroller i landet. Landets största flygplats i Istanbul har blivit ockuperad och avstängd. De sociala medierna har blivit nedstängda i landet men flera bilder och klipp från Turkiet har läckt ut. Bilderna visar hur stridsplan flyger lågt och markerar sin närvaro i huvudstaden, Ankara. Skottlossningar ska ha ägt rum i olika delar av landet mellan militär och polis.

Militären har släppt egna uttalanden där de påstår att de tagit makten i landet. Uppgifterna har däremot inte kunnat bekräftas av andra källor. Militären ska även ha ockuperat och stängt ner den statliga mediekanalen TRT.
Regeringspartiet AKPs högkvarter i Ankara ska ha blivit omringat men det är oklart om presidenten befinner sig på plats.

Kaos efter inbördeskrig mot kurderna
Turkiet har befunnit sig i en kaosartad situation sedan det senaste valet. Recep Tayyip Erdoğan från det socialkonservativa partiet AKP vann valet. Det socialistiska och kurdvänliga partiet HDP tog sig även in i riksdagen.

Erdoğan har visat sin avsky mot den kurdiska minoriteten i landet och det kurdvänliga partiet HDP. Efter det senaste valet har Erdoğan lett Turkiet in i ett inbördeskrig när han startade krig mot det kurdiska arbetarpartiet, PKK. HDPs riksdagsledamoter har fått sin åtalsimmunitet hävd och ledamöterna hotas med fängelse.

Militärkupper har hänt flera gånger tidigare i Turkiets historia. Landet har en lång historia där landet styrts av militärer.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se