Kontakta oss

INRIKES

EU kan stoppa vinsttak i välfärden

Publicerat

den

vivINRIKES| S+MP-regeringen håller på att utreda vinster i välfärden med förhoppningar om att kunna lägga vinsttak verksamheter. Men nu kan förhoppningar om en välfärd i folkets tjänst gå i stöpet då det kan bryta om EU-rätten.

Enligt Reuters kan förslaget antingen stoppas eller urvattnas helt om EU-rätten får säga sitt. Enligt Andrea Sundstrand, professor på Stockholms Universitet, strider utredningen mot EUs grundprinciper.

– Grunden i EU bygger på att alla ska behandlas likvärdigt. Det är inte fallet när bolag som gör en viss vinst inte får delta i offentliga upphandlingar, säger hon till Reuters.

Och hon fortsätter:
– Sverige kan inte göra sina egna undantag (från EU-rätten); det måste göras i Bryssel tillsammans med samtliga medlemsländer.

Både Sverigedemokraterna och Moderaterna är emot förslaget om vinsttak i välfärden. Liksom övriga högerpartier. Annie Lööf från Centerpartiet har förmodligen lagt den mest absurda kommentaren då hon i en debattartikel i DN kallade det annars så vänsterliberala förslaget för ett ”förstatligande av välfärdssektorn”.

Det är med andra ord uppenbart att högern står på EUs sida när det kommer till inflytande över svensk välfärd. EU-rätten framstår som om de direktörsdomstolar vi riskerar att få med CETA och TTIP redan är här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons