Kontakta oss

UTRIKES

Folkprotester mot smutsigt kranvatten i Kanadas First Nations-reservat

Publicerat

den

KANADA| Arga röster har lyfts bland Kanadas First Nations om den undermåliga kvalitén på kranvattnet. Runt 40 st från Potlotek First Nation demonstrerade utanför reservatets medborgarhus i syfte att uppmärksamma frågan.

Grumligt vatten och ibland bara brun sörja är vad som möter de First Nations som vill dricka vatten eller duscha sina barn, rapporterar CBC news.

– Jag duschade med smuts eler metall eller rost eller vad det nu var den här morgonen, säger Patricia Paul, en av de som demonstrerade utanför medborgarhuset.

Hon uppger till CBC news att hon måste tvätta sina barn med buteljerat vatten eftersom hon inte litar på kranvattnets kvalié. – Jag måste borsta deras tänder med flaskvatten. Jag får skrubba dem med tvättsvampar när dem ska bada. Mina barn älskar att bada men de har inte kunnat ta ett bad på flera veckor, säger hon till CBC news.
De som samlats utanför medborgarhuset har påpekat att det i till exempel St. Peters, som bara ligger minuter bort från Potlotek, har rent vatten.

– Det är bara sju minuter bort och de har rent vatten, uppger Carmen Marshall, mor till sju barn.

– I flera år har de sagt att det beror på det och det och det. Men varför blir det inte fixat?
Enligt CBC news har man kommit fram till att det är allt ifrån järn till mangan i vattnet. Även spår av E. Coli. har hittats i vattnet. Trots detta har man inte utlyst varningar om att allmänheten bör koka vattnet innan man dricker det.

De som protesterar vid medborgarhuset lägger sitt hopp till att Kanadas statsminister Just Trudeau håller sitt löfte om att spendera uppemot 141 miljoner kanadensiska dollar för att rätta till vattenproblemet för First Nations.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons