Kontakta oss

EKONOMI

ECB släpper nytt stimulanspaket: ”Att försöka rädda euron är döfött”

Publicerat

den

MARKNADSEKONOMIN| Europeiska Centralbanken (ECB) meddelar att de ska släppa ett stimulanspaket för att rädda Europas ekonomi. Målet med stimulanspaketet är att få den privata sektorn att låna ut mer kapital och investera mer på den privata marknaden.

Tidigare så har ECB lånat ut pengarna billigt till olika banker för att sedan låta bankerna låna ut pengarna till stater för ett dyrare pris med en högre ränta. Denna modell har lett till att stater utan inflation eller med låg tillväxt inte har pengar till att investera i den offentliga sektorn utan måste använda pengarna till att betala tillbaka på lånen. I takt med att finansspekulanter pressat ner räntan redan så når den nu rekordlåga nivåer då ECB ska börja att köpa upp staternas obligationer(skuldebrev) och räntepapper.

Den tidigare modellen ledde inte till att bankerna investerade utan snarare fick mer pengar till att göra ännu större finansklipp på marknaden. Den gamla visionen om att bankerna skulle låna ut till företag och investera har visat sig att inte fungera utan bankerna satsade på att göra så stor vinst som möjligt därav måste nu ECB tänka om. En politik där man åtstramar statens budget och räddar banker visade sig vara värdelös.

Något som kan gynnas av detta är Europas exportindustri då det sänker eurons värde vilket gör det billigare för andra länder att importera. Samtidigt så kan dock stimulanspaketet från ECB bli helt verkningslöst och pengarna bortslösade. I dagens läge så har många av Euro-ländernas ekonomi en inflation som närmar sig noll. Fortsätter det på det viset så leder det till en deflation vilket kommer innebära att de med kapital kommer att tjäna mer pengar på att inte investera. Med en deflation så kommer ekonomin inte kunna växa och arbetslösheten öka. Bankerna som då skulle investera kommer inte göra det utan snarare kommer de låna ut pengar till staten för att betala det offentliga samtidigt som staten blir tvungen att betala tillbaka räntan och tvungen att skära ner ännu mer på det offentliga.

En slutsats man kan dra är att kapitalismen har inga fler lösningar på att fixa sina kriser. Denna ekonomiska modellen har nått sin topp och i nuläget finns det ingen annan väg än rakt ner i ett stup. Kriser radas upp efter varandra och det finns inga möjligheter längre inom kapitalismen ramar att återställa läget. Arbetslösheten kommer aldrig kunna ligga på 1-2% som den gjorde när det svenska samhället låg på topp. Vill man nå tillbaka en bättre levnadsstandard är det dags att börja blicka bortom kapitalismens ramar och leta upp andra alternativ.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons