Mehmet Kaplan, var är du?

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: 3 minuter

LEDARE | Sverige är ett kallt land och det gäller inte bara antalet minusgrader ute i skrivande stund. Det där ...

LEDARE | Sverige är ett kallt land och det gäller inte bara antalet minusgrader ute i skrivande stund. Det där lilla landet i norr som har prisats och älskats över hela världen är numera endast ett minne av sina fornstora dagar. Ryktet om att vara en humanitär stormakt lever förvisso vidare men i realiteten så ser det annorlunda ut. Sverige har kommit att bli lika kallt som klimatet.

Förvandlingen är inte bara den forna borgerliga regeringens fel. Det hjälpte däremot till. Förvandlingen från en stat där fokus låg på demokrati och på socialism till liberalism och en omättad tro på marknaden har också varit ett socialdemokratiskt projekt. Det mest tydliga exemplet borde rimligtvis vara novemberrevolutionen 1985 då Erik Åsbrink under en sittande Palmeregering beslöt sig för att ge bankerna fri kreditsättning. Det var då Sverige på allvar övergav den socialistiska visionen. Sedan dess har distansen mot det forna samhällsbygget bara växt och växt.

Med facit i hand vet vi att det var ett misstag att ge bankerna fria händer. Krisen kom nämligen inte långt därefter. Bostadsbubblan sprack och resultatet blev förödande för folket, inte för bankerna. Det vore inte en underdrift att säga att folket får betala för kapitalets kris. Det är så verkligheten ser ut. Efter bostadsbubblan betalade vi det bland annat genom att sparka Fluortanten. Tanten från Folktandvården som kom till skolan för att lära barnen om tandhygien kostade helt enkelt för mycket.

När man tänker efter så var det inte bara fluortanten som fick betala för kapitalets kris, det var även barnen som fick betala. Vanligtvis barn från lögavlönad arbetarklass. Någon tanke på att förändra tillbaka det ekonomiska systemet fanns inte på kartan. Istället valde man att gå mot än mer marknadsekonomi. Idag sitter Sveriges låntagare på första parkett och bara väntar på att se den svenska bostadsbubblan spricka igen. 17 procent av befolkningen i överklasstäta Täby skulle behöva sälja sin bostad om räntebidragen dras in. I Lidingö är siffran 16 procent. Detta trots att räntan är rekordlåg.

En rad ekonomer pekar på samma sak. Den svenska bostadsbubblan kommer spricka igen. Jag är ingen ekonom men jag förstår åtminstone så mycket som att en ökning på 700 procent sedan 1996 innebär att taket snart är nått. Det är då bubblan spricker.

Det är svårt att säga vad en dylik kris kan innebära för Sverige. En inte helt orimlig tanke är att arbetslösheten kommer gå mot nya höjder igen. Nästa fluortant blir kanske alla vårdbiträden och alla anställda kring öppenvården för psykiska funktionshinder och missbruk. Vem det än blir så vet vi att vanligt hederligt folk återigen kommer få betala för kapitalets kris. Det är lite som socialism, fast helt tvärtom.

Det var min generation och de efter oss som fick ta smällen när fluortanten fick sparken. Idag har vi inte råd att gå till tandläkaren för även den fria tandvården försvann med krisen. Våra barn ska inte behöva betala för kapitalets kris genom slopad skollunch. Inte ens ett indraget suddgummi borde de få utsättas för. Men vi lever i tider av extrema mått. Tider där det kollektiva ägandet anses vara fult och dåligt och ska stå tillbaka för marknadens och överklassens skull.

Vem vet, S+MP-regeringen kanske har svaren som krävs för att undvika en ny kris. Men risken finns att de inte har det. En sak är säkert, någon fluortant lär inte komma tillbaka. I ärlighetens namn så borde det vara vårt minsta bekymmer just nu. De sociala skyddsnäten krackelerar och brister i kommun efter kommun. Utsattheten är enorm om du blir arbetslös idag. En brusten bostadsbubbla hade inte bara påverkat Sveriges låntagare, det hade påverkat alla som inte tillhör den välbärgade eliten.

Hur ska Mehmet Kaplan vända trenden? Om Mehmet Kaplan inte kan vända trenden, kommer regeringen då göra en höger igen, som med fallet vinster i välfärden, och låta folket betala för kapitalets kalas?

Frågan kräver sitt svar. Mehmet Kaplan, var är du?

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar