Kontakta oss

ARBETSLIV

Europeiska fackförbund kritiska till arbetarfientligt handelsavtal mellan EU och Kanada

Publicerat

den

EU| Aktuellt fokus har tidigare rapporterat om det arbetarfientliga handelsavtalet TTIP. I dagarna ska EU rösta om ett syskonavtal till TIPP som kallas CETA och fackförbund i Europa har höjt sina kritiska röster.

De arbetarfientliga avtalet kommer att urholka arbetstagares rättigheter och med direktörsdomstolar kraftigt försvaga folkets demokratiska inflytande. De europeiska fackförbunden kräver att avtalet ska underställas de nationella parlamenten eftersom det annars kommer att ge bolagsdirektörer mer makt än demokratiskt valda politiker.

Skillnaden mellan CETA och TTIP är att TTIP är ett avtal som ska gälla mellan EU och USA medan CETA ska gälla mellan EU och Kanada. USA och Kanada har redan ett handelsavtal mellan varandra kallat Nafta där direktörsdomstolar är verklighet. USAs president Obama blev varse om detta förra året då han beslutade att stoppa TransCanadas förslag på en oljeledning genom landet. Oljeledningen var ett hot mot miljön och USAs befolkning eftersom den skulle öka utsläpp av växthusgaser, men TransCanada valde att stämma USAs skattebetalare på 15 miljarder dollar som ”kompensation” för förlorad vinst.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus,se