Kontakta oss

KULTUR

Eurovision jämför samernas flagga med Islamska Staten

Publicerat

den

escsami

KULTUR| Det råder en hård debatt kring den politiskt korrekta musiktävlingen Eurovision Song Contest (ESC) flaggregler i år. Bakgrunden till debatten ligger i ESC:s beslut att förbjuda nationella minoritetsflaggor samtidigt som det är helt okej för publiken att vifta med ockupantflaggor.

Trots ockupationer, våld och finansiellt förtryck mot hela nationer är EU, Ryssland, Turkiet och Israels flaggor inga problem enligt ESC. Enligt Eurovisions regelverk kan dessa inte klassas som politiska symboler. Men när det gäller nationella minoriteter och statslösa gör den politiskt korrekta musiktävlingen en annorlunda bedömning. Nu visar det sig även att Eurovision jämför den samiska nationsflaggan med Islamska Statens flagga.

Det var när Sveriges Television uppmärksammade flaggreglerna som man kunde se att ESC jämför den samiska flaggan med den ökända svartvita IS-flaggan. Andra flaggor som jämförs med IS-flaggan är den kurdiska och palestinska flaggan. Kurdistan och Palestina är precis som Syrien och Irak hotat av IS stormaktsvansinne. Den extremt våldsamma terrorrörelsen har bland annat hotat med att utplåna Palestina från kartan. IS har även ockuperat en rad kurdiska områden och utfört massakrer och folkmord på kurdiska minoriteter. ESC:s policy har orsakat massiv kritik och nu kräver bland annat palestinska myndigheter en officiell ursäkt från ESC.

Eurovision har gjort ett officiellt uttalande där de ber om ursäkt för att flaggpolicyn hade publicerats på nätet. Någon ursäkt om jämförelsen mellan nationella minoriteter och statslösa nationsflaggor och Islamska Staten gjordes däremot inte.

– Den där listan skulle aldrig ha publicerats. Det är väldigt olyckligt att det hände och vi ber om ursäkt för det. Det finns hundratals exempel på flaggor som inte tillåts, vi försöker inte på något sätt jämföra Islamiska staten med till exempel Kosovo, säger Paul Jordan, presskontakt för EBU och Eurovision till Kulturnyheterna.

flaggornaesc
Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se