Kontakta oss

NOTISER

Brända regnbågsflaggor och kränkta hbtq-elever – en skolledning på Hagagymnasiet som inte agerar

Publicerat

den

NORRKÖPING | Det laddas upp för Pridehelg i Norrköping. Men uppladdningen fick en bister påminnelse om hatet mot homosexuella och även om vuxnas svek mot utsatta elever. Natten till tisdag brändes flera regnbågsflaggor som eleverna hängt upp utanför två gymnasieskolor.

Under natten till tisdag har någon tagit ner regnbågsflaggorna utanför både Hagagymnasiet och utanför De Geer gymnasiet. Det är elevråden på de båda skolorna som köpt in flaggorna för att lyfta hbtq frågan. Kvar av de nertagna flaggorna är bara aska. Någon har valt att bränna flaggorna. Elever på Hagagymnasiet hävdar att det är elever på gymnasieskolan som bränt regnbågsflaggorna och att det är en del i rad trakasserier mot homosexuella elever på skolan.

Aktuellt Fokus har pratat med en elev, Herman Libenhed på Hagagymnasiet som tidigare satt som styrelseledamot i skolans Elevråd. Han riktar skarp kritik mot skolans ledning efter att rekton uttalat sig i media.

-Att skolledningen idag gick ut både på sin Facebooksida och på SVT Öst ser jag på som inget annat än hyckleri. Det var nu skiten träffade fläkten och skolledningen försöker rädda sig själva genom att visa att man bryr sig om alla lika mycket och att på Haga är alla välkomna, säger Herman till Aktuellt Fokus.

Det visar sig att det är elevrådet och en grupp elever som drivit frågan om regnbågsflaggorna och inte skolans rektor. Det är eleverna som sett till att flaggorna hissades upp igår. Det har varit flera incidenter och kränkningar mot elever som är homosexuella eller anses se ”bögiga ut” på Hagagymnasiet. De brända regnbågsflaggorna var mera en signal att kränkningarna nu går över till mera fysisk form. Homosexuella på skolan har fått utstå kränkningar som ökennamn men också fått ta emot dödshot. Men elever på gymnasieskolan säger att skolledningen anser att det är viktigare att upprätthålla en vacker fasad än att trygga skolgången för de utsatta eleverna och komma åt de som kränker elever. Skolledningen vill inte få medial uppmärksamhet utan soppar hellre kränkningarna under mattan.

– Skolledningen gör knappt något för att skydda en utsatt person och under resten av året känns det som man knappt tar upp ämnet. Som tidigare styrelsemedlem i Elevkåren på skolan var det jag och många andra elever som fick kämpa för att hbtq-frågan faktiskt finns på skolan idag, säger Herman upprört.

Skolverket som är ansvariga att motverka kränkningar i skolan är tydlig att rektor på Hagagymnasiet har ett stort ansvar att sätta stopp för kränkningar av elever. ” Alla vuxna i förskolan och skolan som får kännedom om kränkningar i samband med verksamheten är skyldiga att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn. Denne ska i sin tur göra en anmälan till huvudmannen som driver verksamheten. Huvudmannen ska skyndsamt göra en utredning och vidta åtgärder för att kränkningen inte ska upprepas.” Varför elever som kränkts inte tagits på allvar eller bli sedda av anställda och rektor på skolan är oklart.

Aktuellt Fokus kontaktade även Rickard Eriksson som är en av arrangörerna för Pridehelgen i Norrköping den 6-8 maj.

– Det är naturligtvis fruktansvärt, speciellt för alla de HBTQ-personer som just nu går på skolan. För mig så är detta bara ytterliggare ett tecken på hur viktigt det är att föreningar som Norrköping Pride existerar och fortfarande ser till att ta plats, säger Rickard.

När medialjuset slocknat kommer kränkningarna och hoten mot homosexuella elever eller eller elever som anses se lite ”bögiga ut” i skolans korridor att fortsätta.

Redaktionen
redaktuonen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons