Kontakta oss

INRIKES

Expressens Anna Dahlberg: ”Staten är inte fienden”

Publicerat

den

Nmrimage
LIBERALER| Expressens omdirigering mot en mer vänstervänlig politik pågår för fullt. Senast ut är ledarskribenten Anna Dahlberg som kritiserar tokliberalernas vurmande för en liten stat.

Liberaler har sällan vetat vad de vill och har därför återkommit till den fria marknadens gudar för att göra grovjobbet. Bland detta innebär det ofta att förespråka en minimal stat som lösningen på allt.

Expressens Anna Dahlberg är däremot av en annan åsikt. ”Liberalism”, skriver hon, ”är bara möjlig inom ramen för en fungerande stat.” Därmed ställer hon sig emot tokliberaler som Birgitta Ohlsson, Annie Lööf och till och med Johan Norberg. Personer som på olika håll och kanter länge förespråkat den minimala statens melodi.

Innebär detta att någonting håller på att hända bland de liberala leden? Dahlberg skriver: ”Det öppna samhället måste ha muskler för att försvara sig mot sina fiender, oavsett om det rör sig om extremister eller organiserad brottslighet. Det är inte liberalismen som segrar när statens våldsmonopol retirerar. Tvärtom fylls vakuumet av helt andra krafter, såsom kriminella och konservativa.”

”Staten är inte fienden”, skriver hon, ”utan själva förutsättningen för att individer ska kunna förverkliga sig själva.”

Det är inte varje dag som en liberal förstår problemet med frihandelsbejakande extremister eller den organiserade brottslighet som utgörs av bolagsdirektörer. Kriminella och konservativa, det vill säga etablissemanget, är ett problem som bara kan lösas på ett sätt: En starkare stat i folkets tjänst.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons