Kontakta oss

INRIKES

Andrahandshyresgästen: ”Egentligen behöver ju hela systemet förändras”

Publicerat

den

BOSTADSBRISTEN| Tidigare i veckan kunde Aktuellt Fokus avslöja att borgare utnyttjade bostadsbristen genom att erbjuda bostadssökande fula kontrakt. När redaktionen frågade runt hos personer som försökt att komma in på bostadsmarknaden visade de hopplösheten som faktiskt finns.

Aktuellt Fokus rapporterade tidigare i somras hur bostadsbyggandet måste hamna på en nivå om runt 88 000 bostäder om året fram tills år 2020 för att bostadsbristen ska lösa sig. Trots det har bostadsbyggandet hamnat på 34 600 bostäder om året.
Under tiden kan vem som helst utnyttja läget och hyra ut i andra hand för absurda priser. Eller så kan de komma med erbjudanden om ”gratis bostäder” i utbyte mot att den som hyr fungerar som tjänstefolk. Nu kan Aktuellt Fokus ge en intervju med någon som försökt att ta sig in på Stockholms bostadsmarknad.

Mannen vi frågat är runt 30 år och flyttade från norra Sverige ner till Stockholm för ungefär ett halvår sedan. Aktuellt Fokus ställde några frågor om hans bostadssituation.

Hur ser ditt boende ut just nu?
– Just nu hyr jag en lägenhet i andrahand.

Hur upplever du Stockholms bostadsmarknad?
– Säg såhär, jag upplever det som i princip omöjligt att få ett förstahandskontrakt. Jag har valt att inte ens ställa mig i någon kö för det känns helt hopplöst att kunna få nått. Självklart finns ju möjligheten att köpa sitt boende, men har man inte föräldrar som är rika eller man själv har den ekonomi som krävs är det typ omöjligt. Ordet omöjlig beskriver nog Stockholms bostadsmarknad bäst.

Har du sett eller fått konstiga erbjudande för bostad under ditt sökande?
– Nej, det har jag inte.

Bygg många billiga hyresbostäder
Känner du dig trygg i ditt nuvarande boende?
– Så trygg som man kan känna sig med ett andrahandsboende. Jag har turen att hyra genom en kontakt i min släkt och de jag hyr av har varit väldigt noga med att följa reglerna för andrahandsuthyrning. Men det är som sagt ren tur som gör att jag kan känna den trygghet jag känner.

Vad tror du kan göras bättre för de som står utan bostad?
– Svår fråga. Bostadsmarknaden verkar ju helt styrd av marknadsekonomi och nyliberala ideal så egentligen behöver ju hela systemet förändras, men jag tror nog det tar tid innan det händer. Men utifrån det förutsättningar som ändå finns tror jag den bästa och snabbaste lösningen är att bygga många billiga hyresbostäder. Dessutom bör man se över omfattningen av andrahandsuthyrningen i Stockholm. Gissar att det finns många som hyr ut i andrahad utan tillstånd. Det är nog viktigt att styra upp den svarta marknaden som finns.

Vad som är uppenbart utifrån den intervjuades svar är att bostadssituationen är katastrofal. Människor ska inte behöva hyra städskrubbar för tusenlappar. Men det är också så visan går när nyliberalt tänkande får råda inom byggbranchen. Det krävs ett slut på spektaklet och en bostadsmarknad som är till för folket.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

banner_uthyrare

Fortsätt läsa
Annons