Kontakta oss

INRIKES

Expressens Karin Pihl i attack mot kapitalisthögskolor: ”Hade inte ens gått hem i Paradise Hotel”

Publicerat

den

expressen-1-1
HÖGERN| Vänstervridningen av Expressen har sedan en tid tillbaka förbryllat redaktionen. Nu har även Karin Pihl gått ut med sparkar gentemot kapitalismen i en svidande kritik mot marknadsanpassningen av universitet och högskolor.

Expressens Pihl noterar att ”universitet är myndigheter” och att det är ”regeringen som utser rektor.” Enligt henne är detta system under hot från Svenskt näringsliv som vill ha ”toppstyrning och managementtänkande.” Hon hänvisar till Näringslivets forskningsberedning som anser att tillsättandet av ”universitetsrektorer ska ske mindre transparent.” Konsekvenserna blir att forskare och lärare får ”mindre att säga till” om och att rektorer ”ska kunna sparkas lättare av styrelsen.”

I sin attack går hon även hårt på Uppsala Universitets Carola Lemne. Enligt Pihl sitter hon på två stolar, en på universitetet och ett i svensk näringsliv. Med avstamp i mottot som pryder Uppsala universitetshus ”att tänka fritt är stort, men att tänka rätt är större” menar hon att Lemne ”glömt en liten detalj.” Enligt Pihl måste man ”tänka rent logiskt” och att det är vad ”Lemnes opponenter gör” och inte Lemne själv.

”Universitetet”, menar Pihl, ”är inte ett företag.” För henne skulle en styrning influerad av näringslivet innebära ett allvarligt hot mot ”den fria forskningen”. Hon menar vidare att Svenskt Näringsliv inte har något intresse av ämnen som historia eller filosofi. Hela soppan jämför Pihl med Paradise Hotel där hon menar att Lemne ”hade åkt ut vid första omröstningen.”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se