Kontakta oss

NOTISER

Facebook censurerar fransk kampanj mot Islamska Staten

Publicerat

den

antifaindexYTTRANDEFRIHET| Efter terrordådet i Paris censurerar det amerikanska företaget Facebook en fransk kampanj riktad mot terroristerna i IS.

Dagarna efter terrordåden i Paris startade gruppen Antifascistisk aktion i Frankrike en kampanj till stöd för det kurdiska motståndet mot IS. Kampanjen kräver bland annat att Frankrike bryter alla diplomatiska förbindelser med Turkiet, ett land som man anser ger ekonomiskt och militärt stöd till IS. Kampanjen kräver också att Kurdistans arbetarparti, PKK, tas bort från EU:s terrorlista.

Nu har Facebook avlägsnat kampanjen mot IS. Enligt en lista som läckts ut av en före detta anställd vid Facebook kräver företagets hemliga riktlinjer att all text och alla bilder som stödjer Kurdistans arbetarparti ska censureras. Enligt listan är det också förbjudet att förolämpa Turkiets landsfader Kemal Atatürk, samt att lägga upp bilder där den turkiska flaggan skändas.

Riktlinjerna som det amerikanska företaget Facebook följer ska vara utarbetade av den turkiska staten. Tidigare i år stängdes den svenska Facebooksidan ”Ta bort PKK från terrorlistan” ner, och även svenska Rojavakommittéernas Facebooksida till stöd för motståndet mot IS har stängts ner vid två tillfällen. Efter den andra nedstängningen fick Rojavakommitéerna ett meddelande från Facebook med motiveringen till att sidan stängdes – skrivet på turkiska.

PKK och andra kurdiska styrkor i Syrien och Irak är det främsta hotet mot det islamistiska terrornätverket i regionen. Ett flertal ISIS-ockuperade byar och städer har befriats av kurdiska styrkor det senaste året. Så sent som den 12 augusti befriades staden Sinjar av en enad kurdisk front vilket innebär att en av Islamiska Statens mest betydelsefulla strategiska punkt blev förlorad.

Franska Antifascistisk Aktion fortsätter sin kampanj, trots censuren från Facebook.

Gästskribent
redaktionen@aktuelltfokus.se