Kontakta oss

NOTISER

Varför är den svenska högern handlingsförlamad när det kommer till ISIS?

Publicerat

den

LEDARE| Förbundet Allt åt Alla har inte legat på latsidan. För bara någon vecka sedan drog deras Malmöavdelning igång en omfattande insamlingskampanj för att hjälpa staden Amuda i nordöstra Syrien att få igång elförsörjningen efter Daesh (isis) ockupation och härjningar. Bidrag har strömmat in från hela världen och människor i allmänhet förstår att ett fritt Rojava gagnar hela regionens kamp mot den salafistiska våldsmaskinen.

På fredag kommer Ung Vänster Skåne haka på under Malmöfestivalens sista dag genom att samla in pengar med insamlingsbössor.

De kanske något mindre smickrande i Antifascistisk Aktion har deltagit i direkt konfrontation med Daesh sympatisörer i Tyskland. Deras svenska avdelning i Stockholm har varit på plats i Syrien för att stötta civilbefolkningen likaså. Utöver det har samma lösa nätverk av militanta antifascister deltagit i väpnade strider mot Daesh i Daesh-ockuperade områden.

I Danmark startade autonoma aktivister upp Firefund för att kunna nå ut med snabba medel till nödställda under devisen, många bäckar små. Resultatet har inneburit betydande stöd till kurdernas och arabernas kamp för att bygga upp sin vardag igen. De autonoma förstår nämligen att ju bättre förutsättningar civilbefolkningen har det desto lättare är det att bekämpa Daesh.

Från Sveriges håll har vänsteraktivister valt att samla in pengar till Peshmerga och YPG-styrkorna som har stoppat ockupationen på en rad platser i Irak och Syrien. Rojavakommittéerna har dessutom valt att samla in pengar till brandbilar till regionen.

Förutom det har autonoma aktivister på vänsterkanten från bland annat Australien, Sverige, Danmark, Tyskland och Spanien tagit värvning i YPG/YPJ:s försvarsstyrkor.

Något annat som är värt att nämna är alla de vänstersinnade som med livet som insats har valt att åka till fronten för att hjälpa till med sjukvårdsarbete.

Det här är ingen lek. Det är allvar. Kampen för människors frihet och fortsatta existens fungerar på det sättet. Efter nationalismens folkmord under Hitler sade många – Aldrig mer – Det löftet vill man hålla genom handling.

Den radikala vänstern skryter inte om det här. Det är snarare en naturlig del av utvecklingen. Man gör det man kan helt enkelt. Det är så radikala socialister fungerar. Det ligger i det ideologiska kitt man har burit på sedan Karl Marx och Bakunins tid. Förmodligen än längre så om vi ska hårdra det.

Samtidigt ser vi en högerrörelse bestående av liberaler, nationalister och konservativa som är handlingsförlamad. Ledsen att säga det högern men era avståndstaganden är faktiskt vatten värt för människorna som mördas av Daesh.

Vad vi istället kan se av den svenska bitterhögern är att de snarare bekräftar extremisternas världsbild genom sina demagogiska antimuslimska utspel. En medveten polarisering som kostar mer än vad det smakar. Högern har nämligen inte förstått att Daesh inte har med Islam att göra. Daesh sätt att vantolka koranen är Haram enligt majoriteten av världens muslimer. Men istället för att se sanningen i vitögat så väljer man att föra ett närmast Sverigedemokratiskt spår som förstärker de salafistiska extremisternas propaganda som gör gällande att alla otrogna (kristna, buddister, minoriteter, andra muslimer etc) är emot alla världens muslimer vilket gör de otrogna till fiender till gud. En propagandabild som Daesh mer än gärna sprider till unga människor världen över. Men oavsett vad högern och Daesh än säger så vet vi med facit i hand att majoriteten av de som har mördats av Daesh i själva verket var andra muslimer.

Var är högern i kampen mot Daesh pågående ockupationer och folkmord när det gäller? På Twitter? I kommentarsfälten på Avpixlat? Man kan ju undra eftersom det mest verkar vara snack från en handlingsförlamad strömning i samhället som inte ens vet vilket ben de ska stå på hemma i inrikespolitiken. Hur hade de tänkt att kampen mot Daesh ska föras egentligen? Genom hashtags på Twitter och genom att bespotta de människor som frivilligt kämpar för alla människors jämlika rättigheter? Efter de senaste dagarnas halmgubbeattacker mot svenska feminister så kan man ju undra.

Hur hade högern tänkt att alla de kurder, yazidier och araber som lever i Daesh ockupation och våld ska hjälpas? Genom att göra en Kent Ekeroth och håna flyktingar från Syrien genom att ifrågasätta deras flyktingstatus i pågående folkmord? Det verkar onekligen så. För någon handlingskraft har vi hittills inte kunnat se från den svenska högern när det kommer till Daesh.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se