Kontakta oss

UTRIKES

Facebook stänger Palestinas största nyhetssida

Publicerat

den

PALESTINA I ett försök att stoppa palestinska nyheter på Facebook har Palestinas största nyhetssida, SAFA, censurerats bort från sajten. Deras Facebooksida som hade över 1,3 miljoner följare är nu raderad rapporterar SAFA.

En av de största nyhetssidorna i Palestina, Palestinian Press Agency, SAFA har blivit bortcensurerade från Facebook. SAFA rapporterar även att deras Facebooksida blivit hackad i ett försök att stoppa deras nyhetsrapportering. Även SAFAs instagramkonto ska blivit nerstängd. Instagram ägs av Facebook.

Enligt SAFA ska Facebook de senaste dagarna gått ut hårt mot palestinier och stängt ner uppemot 100 användarkonton som tillhört journalister och aktivister i Palestina. Sedan 2016 har Facebook slutit ett avtal med israeliska staten som innebär att palestinsk aktivism ska raderas från nätverket. Avtalet får stöd av EU då de anser att avtalet är en del av kampen mot antisemitism.

Samtidigt som Facebook censurerar palestinier ignorerar de hatet som kommer från Israel. 7amleh Centre som kartlagt israeliska Facebookinlägg om palestinier visar att över 10 procent av alla inlägg är rasistiskt hat. Ett av nio inlägg om palestinier uppmanar till våld.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se