Kontakta oss

INRIKES

Max ställde frågor till Svenskt Näringsliv – hängdes ut inför arbetsgivaren

Publicerat

den

INRIKES När Max Karlsson skrev om lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv på Twitter, svarade Svenskt Näringsliv med att hänga ut honom inför hans arbetsgivare. ”Jag blev mest chockad” säger Max till Aktuellt Fokus. Hos Svenskt Näringsliv tog man inte avstånd från agerandet.

Det var efter att Max Karlsson hade jämfört sajten Omni med Svenskt Näringslivs propagandasajt, Fplus, som Svenskt Näringsliv drog in Max arbetsgivare i det hela. ”Hej! Är det som anställd hos @hyresgasterna du hört av dig och ställt frågor om vår verksamhet, eller är det för @LOSverige?” skrev Svenskt Näringsliv.. Vilket är märkligt med tanke på att Max Karlsson inte är offentlig med var han jobbar på Twitter.

Bakgrunden till att Svenskt Näringsliv svarade på det sätt dom gjorde ligger i att Max Karlsson ställt frågor om lobbyorganisationens propagandaverktyg på nätet. Något han gjort i egenskap av twittrare. Hans arbete har alltså aldrig haft med saken att göra.

Till Aktuellt Fokus säger Max Karlsson att det bara går att spekulera i varför Svenskt Näringsliv gjorde som dom gjorde. Han tillägger dock att han har bemötts på ett bra sätt av anställda på Svenskt Näringsliv när han ställt frågor om deras propagandasidor tidigare.

Vad tänkte du när du såg deras svar?

– Jag blev mest chockad över att de svarade, innan jag reflekterade över själva innehållet. Sen sjönk det in att de faktiskt försökte att ta kontakt med min arbetsgivare! Det kändes olustigt och gjorde att jag var tvungen att på twitter förklara vad jag faktiskt pysslar med – i och med att mitt jobb inte är offentligt på twitter.

Vad är det för frågor du vill att Svenskt Näringsliv ska svara på?

– Jag har i en tid skrivit på Twitter om de många sidor som Svenskt Näringsliv driver med oklar avsändare, och deras tvetydiga attityd till ton där de å ena sidan kan klaga på LO:s twittrande och å andra sidan sprider ensidig och överdriven propaganda.

På Svenskt Näringslivs pressrum säger man sig inte känna till att deras officiella Twitterkonto har hängt ut en privatperson inför sin arbetsgivare. I övrigt vill dom inte kommentera eller ta avstånd från agerandet. När Aktuellt Fokus ringer upp Svenskt Näringslivs pressjour säger dom att de ska titta på det hela och ringa tillbaka. Vilket dom valde att låta bli.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se