Kontakta oss

INRIKES

Fattigpensionärer får bo gratis livet ut

Publicerat

den

BOSTADSMARKNADEN| I det rådande klassamhället råkar många pensionärer i kläm. En stiftelse som hjälper utsatta, unga och fattigpensionärer har köpt lägenheter i Helsingborg där 29 av dem reserverats åt fattigpensionärer – som får bo gratis livet ut.

Det är Erik Bancks stiftelse som köpt totalt 47 hyreslägenheter i ett nytt bostadsområde på Ångfärjetomten i Helsingborg. 29 av dessa ska tilldelas pensionärer med låg inkomst. Pensionärerna får bo gratis i enrummarna livet ut. Stiftelsens ändamål är att hjälpa äldre människor med låg inkomst till en hyresfri bostad och den äger fler gratislägenheter i Helsingborg.

Enligt stiftelsen är kön till lägenheterna lång och intresset stort. De flesta som flyttar in är kvinnor med låga pensioner.

När städerna blir allt mer segregerade. Personer med stark privatekonomi kan bo centralt i dyra hyresrätter eller bostadsrätter medan arbetarklassen tvingas ut i förorterna och ytterområden.

Enligt Erik Bancks stiftelses ordförande, Sven Rosenkvist, handlar erbjudandet om att påverka blandningen av de människor som bor i centrum. I samma område har stiftelsen köpt in 18 lägenheter som öronmärkts för unga i åldern 25-35 år. Dessa får dock betala vanlig hyra.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons