Kontakta oss

ARBETSLIV

Fick skambud – tusen hamnarbetare går ut i strejk

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

ARBETSLIV Medlarna gav ett bud som hade inneburit arbetsrättslig självkastrering för hamnarbetarna. Det blev ett nej från Hamnarbetarförbundet. Idag lägger drygt tusen arbetare ner sina arbeten i flera av Sveriges hamnar.

Hamnarbetarförbundet har varslat om punktstrejker i 15 hamnar på åtta orter från norra till södra Sverige. Under två timmar lägger arbetarna ner sina arbeten.

– Vi lägger ner arbetet under två timmar för att visa vårt missnöje och att vi tar strid för kollektivavtalet, säger Christian Thernström, vid Hamnarbetarförbundet i Karlshamn till SVT Nyheter.

Anledningen till att Hamnarbetarförbundet går ut i strejk är för att arbetsköparsidan, Sveriges hamnar, vill stänga ute förbundet från inflytande och påverkan ute på arbetsplatserna. Trots att man organiserar flest arbetare vägrar Sveriges hamnar skriva kollektivatal med Hamnarbetarförbundet. Istället har man tecknat kollektivavtal med minoritetsfacket Transportarbetarförbundet.

– Det är anmärkningsvärt att vi fått ett medlarbud närmast identiskt med arbetsgivarnas kravlista. Budet innebär inskränkningar av våra fackliga rättigheter som sträcker sig utanför gällande rättspraxis, säger förbundsstyrelseledamot Erik Helgeson i en kommentar.

– Vi är givetvis medvetna om att vårt avtal skulle få en sämre rättslig ställning än det först ingångna Hamn- och Stuveriavtalet mellan Sveriges Hamnar och Transport, men det är magstarkt att kräva ytterligare eftergifter som skulle utestänga oss från möjligheten att exempelvis vara delaktiga och göra likalydande uppgörelser på lokal nivå ute i hamnarna, fortsätter han.

Hamnarbetarförbundets förbundsordförande Eskil Rönér tycker att processen är uttjatad.

– Man har erbjudit oss ett riktigt avtal men samtidigt krävt en bilaga som effektivt omvandlar det till ett hängavtal igen. Det börjar bli väldigt uttjatat. Argumentet att arbetsgivarnas kravlista skulle vara en följd av redan gällande rätt, faller ju på sin egen orimlighet. Om den beskriver självklarheter så är den ju också helt meningslös, säger Eskil Rönér.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se