Kontakta oss

INRIKES

Tobias Billström spred lögnrykten om Amanda Lind

Publicerat

den

HÖGERN Moderaternas gruppledare i Riksdagen sprider osanna rykten om Miljöpartiets nytillträdda Kultur och Demokratiminister. På Twitter påstår han att Lind hyllar samröre med antisemiter och turkiska fascister.

Sveriges nya Kultur och Demokratiministern Amanda Lind har hamnat i blåsväder. Men inte för att hon erkänt att hon rökt cannabis. Anledningen är för att hon hyllat förre MP-ministern, Mehmet Kaplan, som tvingades avgå efter avslöjanden om islamism och turkisk fascism.

I en uttalande på Twitter spär Moderaternas gruppledare i Riksdagen, Tobias Billström på drevet . Tobias Billström sprider bland annat osanna anklagelser mot Amanda Lind där han påstår att Amanda Lind hyllade Kaplans umgänge med turkiska fascister. Vilket inte stämmer.

Detta har hänt

Svenska Dagbladet publicerade en artikel rubriken ”Nya kulturministern hyllar Mehmet Kaplan”. I artikeln refererar tidningen till en bild på Instagram där den nya ministern hyllar en rad före detta miljöpartistiska statsråd för att de var MP:s första ministrar någonsin.

”Gustav Fridolin, Isabella Lövin, Per Bolund, Alice Bah Kuhnke, Peter Eriksson, Karolina Skog – och mellan 2014 och 2016 Åsa Romson och Mehmet Kaplan – har som våra första gröna ministrar varit pionjärer, hjältar, som har kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa”, skrev hon i ett inlägg på iInstagram.

Anklagas för islamism

Det var Aktuellt Fokus som var först i landet med att publicera nyheten om att dåvarande Bostadsministern Mehmet Kaplan och dennes umgänge med turkiska fasciströrelsen Grå Vargarna. Efter flera andra tidningar publicerade fler avslöjande om Kaplan och islamismen tvingades han till slut avgå.

Efter att SvD publicerade sin nyhet började sociala medier koka av arga högerröster som anser att ministern bör avgå på grund av dåligt omdöme. Andra kallar henne för ”smygislamist”, ”terroristkramare” och det sedvanliga ”landsförrädare”.

”Rätt att han avgick”

I ett uttalande till SvT säger Amanda Lind att Kaplan nämndes i ett inlägg där hon tackade MP:s första statsråd. Enligt Lind har hon varit väldigt tydlig med sitt avståndstagande mot Kaplans agerande.

– Kaplan var del av ett inlägg där jag som partisekreterare tackade de tidigare gröna statsråden för våra första år i regeringen. Jag har varit tydlig med att jag tar avstånd från det han gjorde, och att jag tycker att det var rätt att han avgick. Det gör jag nu också, säger Amanda Lind till SVT

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons