Kontakta oss

INRIKES

Massiva demonstrationer för Palestina över hela landet

Publicerat

den

INTERNATIONELL SOLIDARITET Mängder med svenskar demonstrerar just nu för den palestinska civilbefolkningen runtomkring i landet. Aktuellt Fokus befinner sig mitt i folkhavet på Gustav Adolfs Torg i Göteborg. ”Utvisa Israels ambassadör”.

I skrivande stund har Israel dödat över 11 000 palestinier i Gaza, majoriteten av dessa är civila bestående av 4 506 barn och 3 027 kvinnor. Under det 35 dagar långa kriget har Israel gjort sig skyldiga till oräkneliga krigsbrott och röster höjs för att Internationella brottmålsdomstolen ska åtala den israeliska regimen för folkmord eller försök till folkmord. Under söndagen samlades mängder med människor i flera svenska städer för att demonstrera för den palestinska civilbefolkningen.

I Göteborg har över femtusen personer tagit sig till Gustav Adolfs torg för att lyssna på tal av bland annat författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman som har personlig erfarenhet av den israeliska regimens brutalitet. 2015 var hon med på Ship to Gaza som försöker bryta Israels havsblockad genom att segla från Sverige till Gaza med syftet att nå fram med bistånd till partipolitiskt obundna grupper.

”Högerregeringen är medskyldiga”

Initiativtagaren Kristofer Lundberg tycker att dagens manifestationer är en tydlig fingervisning till regeringen som har avstått från att både vädja om eldupphör och att fördöma det pågående folkmordet i Gaza. Utrikesminister Tobias Billström har tidigare sagt att han tycker att Israel agerar proportionerligt.

– Vi kräver att Sverige kallar hem sin ambassadör och utvisar den Israeliska, vi kräver att Netanyahu efterlyses för krigsbrott. Men vi har inga illusioner i att den svenska högerregeringen tar några steg åt det hållet, säger Kristofer Lundberg.

– Det är uppenbart att den nu framväxande antikrigsrörelsen måste riktas även mot den svenska regeringen. De kommer inte verka för att stoppa Israels krig mot Gaza, eller befria Palestina, de är inte beredda att verka för att stoppa Israels folkmord och folkfördrivning, de har visat sig vara för apartheid, säger han och tillägger att den svenska regeringen är medskyldiga till Israels brott.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se