Kontakta oss

SPORT/FIGHTING

UFC-fighters trötta på lönesänkningar

Publicerat

den

FIGHT FOKUS UFC har problem med att boka sina storstjärnor under Coronakrisen då flera av dom inte acceptera lönesänkningar.

På grund av Coronakrisen har UFC varit tvungna att ställa in flera galor. När nu möjligheterna att arrangera galor öppnat upp sig har UFC problem med att boka matcher för flera av sina storstjärnor. Jon Jones, Jorge Masvidal och Conor McGregor är tre av dom på toppen som nekat matcher på grund av att lönerna varit för låga.

Först ut var Masvidal som först blev erbjuden hälften av vad han fick från sin förra match vilket han skrev om på twitter. Han accepterar inte heller Coronaviruset som en ursäkt för UFC att betala ut lägre löner.

Masvidal nämner också problematiken med UFCs kontrakt som ger de full kontroll över deras fighters. Möjligheten till att förhandla är låg, vanligtvis blir många fighters tvungna att ”pensionera” sig från kampsporten i några år tills kontrakten löpt ut för att kunna återvända och tävla för någon annan organisation. Nyligen valde Henry Cejudo att pensionera sig trots en relativt kort karriär samtidigt som han var både flug- och bantamviktsmästare i UFC.

En fighter som nu ”pensionerat” sig tre gånger de senaste fyra åren är UFCs största stjärna Conor McGregor. McGregor är organisationens största kassako och ingen annan av deras fighters är i närheten av lika populär.

En annan fighter som också protesterar är Jon Jones. Jones är, eller snarare var organisationens lättungviktsmästare. Jones har dominerat viktklassen som mästare sedan 2011 och aldrig åkt på en förlust under sin 12 år långa karriär med undantag för en diskvalificering.

Eftersom Jones har dominerat viktklassen har det varit aktuellt för honom att gå upp till tungviktsklassen för att hitta potentiella motståndare. UFC ville matcha honom mot tungviktaren Francis Ngannou men förhandlingarna kraschade på grund av att Jones inte accepterade lönen.

Jones ska enligt sina sociala medier har övergett lättungviktstiteln. Beroende på hur hans kontrakt ser ut är det troligen till hans fördel då UFC har fler krav på sina mästare.

Fighters får en liten del av kakan
UFC har länge fått kritik får för hur liten andel av pengarna som går till deras fighters. Enligt siffrorna som finns går enbart 18% av organisationens inkomster till deras fighters. Det ska jämföras med UFCs största konkurrent Bellator där 44.7% av inkomsterna går till fighternas löner.

De andra stora amerikanska organisationerna som Professional Fighters League, PFL har liknande siffror, mellan 40-50% av inkomsterna går till deras fighters löner. För de stora organisationerna utanför USA som One Championship och Rizin är det svårt att få fram siffror då de inte redovisas på samma sätt som de amerikanska organisationerna.

Fight Fokus har tidigare skrivit en längre artikel om en pågående stämning mot UFC där flera före detta fighters stämmer organisationen. I den artikeln finns det mer information om hur kontrakten ser ut. Du kan läsa den artikeln här.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons