Kontakta oss

SPORT/FIGHTING

Hemliga dokument visar UFCs fulspel bakom framgångssagan

Publicerat

den

FIGHT FOKUS Sedan flera år tillbaka pågår det en omfattande stämningsansökan mot världens största kampsportsorganisation, UFC. Stämningsansökan har tvingat organisationen att offentliggöra flera hemliga dokument som visar hur de behandlar sina fighters och konkurrerande organisationer.

I slutet av 2014 inleddes en stämningsansökan mot Ultimate Fighting Championship, UFC. UFC är världens största kampsportsorganisation och anses vara den högsta nivån av sporten Mixed martial arts, MMA. De ursprungliga målsäganden i stämningsansökan är Nate Quarry, Cung Le och Jon Fitch, alla tre är UFC-veteraner som anser sig vara dåligt behandlade av organisationen. Organisationens forne welterviktsmästare, Carlos Newton är inte målsägande men är den personen som ligger bakom idén med en stämningsansökan. Sedan stämningsansökan har blivit offentliggjord har flera andra fighters anslutit sig som målsägande.

Stämningsansökan går främst ut på bevisa att UFC och dåvarande ägarna Zuffa(Zuffa sålde sin del av UFC 2017) har brutit mot flera av USAs konkurrenslagar. UFCs arbetsmetoder för att stoppa konkurrerande organisationer har gett dom en monopolställning på marknaden. Monopolställningen har i sin tur lett till försämrade villkor för fighters främst gällande löneutvecklingen. Skulle stämningsansökan gå igenom skulle det innebära att UFC skulle bli tvingade att betala ut flera 100 miljoner dollar.

UFCs första bakslag kom i juli 2015 då domstolen bestämde att UFC blev tvungna att offentliggöra flera hemliga dokument om sina arbetsmetoder till målsägande. UFC har hela tiden velat att domstolen skulle lagt ner stämningsansökan och i september samma år mötte organisationen sitt andra bakslag då domstolen bestämde sig för att inte lägga ner stämningsansökan.

Krossar och köper upp konkurrenterna
Totalt har UFC tvingats att offentliggöra runt 108 000 av sina dokument. Målsägandes expert Hal Singer släppte en rapport i juli 2019 om dessa dokument som visar hur UFC behandlar konkurrerande organisationer och sina egna fighters.

UFC har flera gånger valt att köpa upp sina största konkurrenter. Det första köpet av en konkurrerande organisation skedde när de 2007 köpte upp den japanska organisationen Pride Fighting Championship. Pride ansågs på den tiden vara världens främsta MMA-organisation, större än UFC. Pride hade däremot ekonomiska bekymmer då det visat sig att organisationen hade kopplingar till den japanska yakuzan och inga företag ville längre göra affärer med organisationen. Dokumenten visar att anledningen till att de köpte Pride var för att komma åt deras fighters.

På den amerikanska marknaden har flera konkurrerande MMA-organisationer växt fram som senare blivit uppköpta av UFC. De offentliggjorda dokumenten visar hur UFC först försökt krossa konkurrenternas ekonomi före de köpt upp konkurrenterna. En av de stora inkomstkällorna för de konkurrerande organisationerna är Pay per view-modellen, PPV. PPV innebär att folk får betala en avgift för att se galan på sin TV eller dator.

När konkurrerande organisationer haft sina stora PPV-galor har UFC svarat med att under samma tid som galan ägt rum har visat sina äldre galor gratis för att locka åt sig tittare. I dokumenten visar det sig att organisationen Strikeforce beräknas ha tappat uppemot 40% av sina tittare på grund av UFCs gratisvisningar.

UFC har också stämt konkurrerande organisationer. Organisationen International Fight League, IFL blev stämd av UFC då flera före detta UFC-fighters medverkade. IFL fick slutligen lägga ner på grund av ekonomiska bekymmer. De ekonomiska bekymmerna berodde till del av att deras rättegångskostnader mot UFC blev för stora.

Blåser fighters på sina löner
En annan del av UFCs arbetsmetoder som blivit offentliga är hur de behandlar sina egna fighters. Dokumenten visar främst hur deras före detta matchmäklare Joe Silva pressat organisationens fighters för att få fram sina matchningar. Silva jobbade för organisationen mellan 2001 till 2016.

En UFC-fighters kontrakt innefattar oftast ett antal matcher under en viss tidsperiod. När kontraktet börjar ta slut börjar det omförhandlas om UFC vill behålla sina fightern. Om UFC däremot inte vill ha kvar fightern kan den få lämna organisationen, ibland även i förväg om den har förlorat ett antal matcher.

Om en fighter blivit skadad så förlänger UFC kontraktets tidsperiod. Dokumenten visar att flera fighters reagerat negativt på UFCs sätt att räkna ut hur länge de ska förlänga kontrakten. En UFC-fighter som inte kunnat träna på två månader på grund av en skada kan få sitt kontrakt förlängt flera månader istället för två då UFC beräknar ifrån när fightern hade sin senaste match fram till de fixar fightern en ny match. Den skadade fightern kan då få sitt kontrakt förlängt med exempelvis sex månader trots att skadan enbart varade i två månader. Om en fighter väljer att tacka nej till ett matcherbjudande blir kontraktet också förlängt.

UFC väljer vanligtvis att omförhandla matcherna när fightern har en match kvar på sitt kontrakt. En fighter får då vanligtvis två alternativ att skriva på för det nya kontraktet organisationen erbjuder eller att helt enkelt inte få gå sin sista match på kontraktet. Om fightern väljer att inte förnya får den vänta tills kontraktet tidsperiod är slut, vilket kan ta flera månader. Utan match är det svårt för en fighter att ha en inkomst.

Ett annat alternativ vid omförhandlingar av kontraktet är att sänka lönen. Ett exempel är Hector Lombard. Före Lombard kom till UFC hade han en vinstsvit på 20 matcher där han avslutat majoriteten av sina motståndare. Han var mästare i UFCs största konkurrent Bellator.

Lombard sågs redan som en framtida superstjärna inom sporten och kunde därmed förhandla fram ett dyrt kontrakt. Lombard skrev på ett UFC kontrakt för åtta matcher där hans lön skulle öka efter varje match. Lombard fick aldrig någon framgång i UFC, han förlorade första matchen. Efter att ha gått tre matcher i UFC där han enbart vunnit en av dem ville UFC omförhandla kontraktet inför den fjärde matchen. I Lombards ursprungliga kontrakt skulle han haft en grundlön på 205 000 dollar med en vinstbonus på 75 000 dollar. UFC gav Lombard alternativet om att gå sin fjärde match för 100 000 dollar eller bli sparkad från organisationen. Lombard skrev på det nya kontraktet med lönesänkningen och fortsatte att gå matcher för organisationen.

Artikeln byggs främst på uppgifter från frilansjournalisten Jason Cruz som tagit del av Singers rapport.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se