Kontakta oss

KONSUMTION KUNGÖRELSE

Förbättra sparandet under året

Publicerat

den

EKONOMI   En värld utan pengar är något många drömmer om, men verkligheten ser dessvärre inte ut så. Att säkra sin egen ekonomiska framtid genom att spara och investera på rätt sätt är för många ett måste i alla livets skeden. Här går vi igenom hur du kan förbättra ditt sparande under 2020.

Att ha ett sparkapital ger en frihet och säkerhet som kan behövas om du blir av med jobbet, a-kassan tar slut eller om du måste köpa ett nytt boende på grund av familjeskäl. När saker och ting går bra är det lätt att glömma bort att ens livssituation kan förändras fort, men med extra pengar på kontot kan man klara av många utmaningar.

Budgetera är alltid a och o

Att du behöver ha en hållbar budget känner du nog redan till, men det tål att påminnas om eftersom det är det allra viktigaste i privatekonomin. Skriv ner det som kommer in och det som kommer ut varje månad, eller använd appar som spårar allt åt dig. När du ser din ekonomi svart på vitt är det enkelt att göra förändringar.

Lär dig handla med aktier

Aktiemarknaden kan vara krånglig att förstå sig på, men det är värt att lära sig hur det fungerar om du vill att dina sparpengar ska växa. Sparar du dina pengar i ett sparkonto som har 0,5 procents ränta får du nästan ingenting utöver dina sparpengar. Sätter du istället in pengarna på aktiemarknaden kan du få en avkastning på 8 procent per år, för det är vad aktiemarknaden har avkastat i snitt under de senaste 20 åren.

Välj rätt aktier

Genom att investera i aktier med hög och stabil utdelning kan du dessutom maxa det du får tillbaka från dina investeringar. Du får ofta högre utdelning med preferensaktier och avkastningen är vanligtvis mer stabil. Utdelningarna brukar vara relativt konstanta, så om du vill kunna budgetera med utdelningen kan en preferensaktie passa dig. Läs på om olika aktier för att hitta en variant som du skulle kunna tänka dig att investera i.

Spara i indexfonder

Indexfonder är en fond som köper aktier efter hur stora bolagen är. Kort förklarat innebär det att en indexfond följer börsen och är vare sig sämre eller bättre. Vilken börs den följer beror på vilket index den följer. Du kan läsa mer om det här, för ekonomisidan Buffert förklarar här vad en indexfond är mer djupgående. Många tycker att indexfonder är bra för att det är billigare. Den följer börsen och har passiv förvaltning, så det blir inga extra kostnader för fondförvaltare som väljer ut fonder. En indexfond är stadig och stabil, samtidigt som det är enklare att förstå sig på jämfört med andra fonder.

Använd autogiro

Använd dig av automatiska överföringar som sätter undan en del av dina pengar så fort du får in dem på kontot. På så sätt växer ditt sparkonto utan att du behöver göra någonting manuellt. Det är svårare att tumma på sparpengarna om överföringen sker automatiskt.

 

Fortsätt läsa
Annons