Kontakta oss

INRIKES

Försäkringskassan spenderade 27 miljoner kronor på PR

Publicerat

den

INRIKES | PR- och lobbybyråer tjänar i dag storkovan på myndigheter. Det handlar om över fem miljoner kronor varje månad som betalas för allt från medieträning av tjänstemän till debattartiklar och krishantering.

– I den här branschen kan man ta mycket betalt för ett ganska mediokert arbete, säger en tidigare medarbetare på en känd pr-byrå.

Skattebetalarna står för stora delar av pr- och lobbyföretagens vinster. Totalt handlar det om 104 miljoner kronor som betalats för allt från medieträning av tjänstemän till debattartiklar och krishantering.

För två år sedan gjorde vi en liknande undersökning, då med siffror från Ekonomistyrningsverket som visade att staten de senaste fem åren spenderat i genomsnitt 47,8 miljoner per år på pr och lobbybyråernas tjänster.

Försäkringskassan betalar mest
Nu visar undersökning att det handlar om drygt 62 miljoner kronor per år, men då är även kommunernas kostnader inräknade.

Försäkringskassan är i det här sammanhanget en myndighet som gör av med mest pengar. Det är en myndighet som har granskats hårt av medier och har bland annat satsat på att medieträna sina medarbetare. Under vår granskningsperiod har de köpt tjänster av pr-byrån Prime för över 27 miljoner kronor.

En hel del av Skattebetalarnas pengar har gått till rena partsinlagor som har beställts av myndigheter och kommuner. Istället för de som skulle behöva stöd och hjälp.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons