Kontakta oss

UTRIKES

Forskarlarmet: Brasiliens högerregering hotar den globala smittbekämpningen

Publicerat

den

Foto: Hasiči Karlovarského

PANDEMIN    Över tvåtusen dödsfall om dagen och smittspridningen fortsätter att skena. Nu larmar forskarvärlden: Brasilianska regeringens ovilja att bekämpa coronaviruset hotar smittbekämpningen över hela världen.

Den brasilianska mutationen P1 sägs spridas dubbelt så snabbt som ursprungsvarianten av det härjande coronaviruset. Men tyvärr har P1-varianten mer oroväckande egenskaper. Mutationen kan nämligen orsaka återinfektioner hos människor som nyligen varit smittade. I skrivande stund har sjukvården kollapsat i miljonstaden Manaus. Över 2200 personer med Covid-19 dör varje dag i Brasilien. Bara den senaste veckan har närmare en halv miljon nya fall registrerats.

Samtidigt som fallen fortsätter att öka har landets politiska styre valt att ignorera problemen. Redan när coronapandemin inleddes gick landets president Jair Bolsonaro ut och jämförde coronaviruset med en simpel förkylning. Han har bland annat hånat medborgare som kräver mer insatser från regeringen sida och uppmanat befolkningen till att sluta gnälla. I praktiken har landets högernationalistiska regering inte vidtagit några som helst åtgärder för att stoppa smittspridningen. Faktum är att landets politiska styre har tagit juridisk strid mot de delstater som har valt att införa restriktioner på egen hand.

Hotar den globala smittbekämpningen

Med anledning av den allvarliga situationen varnar nu internationella forskare för att de brasilianska högernationalisterna hotar smittbekämpningen över hela landet.

En av alla forskare som larmar om situationen i Brasilien är den amerikanska neuroforskaren Miguel Nicolelis vid  Duke University i USA som är på plats i Brasilien I en intervju med tidningen The Guardian varnar han för att Bolsonaros politiska misslyckande äventyrar kampen mot pandemin över hela världen.

”Den politik som han misslyckas med att genomföra äventyrar kampen mot pandemin på hela planeten.”, säger Miguel Nicolelis till The Guardian.

”Öppnar dörren för dödligare varianter”

Bolsonaros högernationalistiska syn på Covid-19 har utan tvekan bidragit till att Brasilien anses vara sämst i världen på coronabekämpning. Presidentens åsikter påminner om de åsikter som spreds på Stockholms gator den 6 och 20 mars då hundratals nationalister, coronaförnekare och nyliberaler demonstrerade mot den svenska regeringens coronarestriktioner. Enligt Miguel Nicolelis har avsaknaden av restriktioner öppnat dörren för nya mer dödliga mutationer.

”Om du låter viruset sprida sig på de nivåer som det för närvarande sprider sig här, öppnar du dörren för uppkomsten av nya mutationer och uppkomsten av ännu mer dödliga varianter.”, säger Miguel Nicolelis.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se