Kontakta oss

INRIKES

Efter coronademonstrationerna: IVA-inläggningarna ökar i Stockholm

Publicerat

den

Foto: Hasiči Karlovarského

INRIKES Efter coronademonstrationerna i Stockholm den 6 och 20 mars har IVA-inläggningarna ökat med 80 procent. Samtidigt slår regionen larm om att allt fler yngre personer är i behov av vård.

Enligt region Stockholm är smittspridningen som störst i gruppen 18-49 år. Det är också i den gruppen som allt fler tvingas uppsöka sjukvården.

– Man kan inte tänka ”jag är ung och frisk”, så är det inte, alla måste fortsätta följa rekommendationerna, sa Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare på Region Stockholms pressträff under fredagen.

Coronaförnekare och nationalister demonstrerar 6 mars

Den snabba smittspridningen kommer efter de två stora coronademonstrationer som har hållits i huvudstaden under mars månad. De senaste två veckorna har ökningen bidragit till att IVA-inläggningarna har ökat med 80 procent. Under fredagen vårdades 84 covidpatienter på regionens IVA-avdelningar.

– Smittspridningen fortsätter att öka detta trots att vi i alla sammanhang pratar om vikten av att hålla avstånd och inte träffa fler än våra närmaste och de vi kanske måste möta på arbetet, sa Maria Rotzén Östlund på pressträffen.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se