Kontakta oss

INRIKES

Försvarsmakten gjorde miljonaffärer med Putins närmsta oligark

Publicerat

den

Viktor Vekselberg och Vladimir Putin

HOTET MOT SVERIGE    Privatiseringen av myndigheternas arbete har lett till ännu en säkerhetsskandal i Sverige. Den här gången har bland annat Försvarsmakten anlitat bolag som drivs av Vladimir Putins närmsta vänner.

SVT har granskat de ryska kapitalisterna kring Vladimir Putin och hittat flera stycken som äger bolag i Sverige. Flera av bolagen omsätter miljarder kronor varje år. En av dem är Vladimir Putins nära vän Viktor Vekselberg som står på USA:s sanktionslista.

2019 och 2020 gjorde Försvarsmaktens miljonaffärer med Viktor Vekselbergs bolag Sulzer Pumps Sweden AB. SVT:s granskning visar även att svenska myndigheter mellan 2014 och 2020 har köpt in varor och tjänster för drygt 100 miljoner kronor av bolaget. Vekselbergs verksamhet har bland annat rört flera stora satsningar på infrastrukturen, däribland Förbifart Stockholm och Marieholmstunneln i Göteborg.

Reklam från Försvarsmakten

Privatiseringen och Transportstyrelsen

2017 inträffade en stor säkerhetsskandal på Transportstyrelsen som kom att påverka svensk inrikespolitik. Transportstyrelsen hade privatiserat bort arbetsuppgifter till ett privat företag som fick tillgång till en rad hemliga och säkerhetsklassade uppgifter. Skandalen ledde till att två ministrar fick avgå och att tidigare S-ledaren Stefan Löfven fick ombilda sin regering.

Läs SVT:s avslöjande här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons