Kontakta oss

INRIKES

Här sprider M-toppen fake news-propaganda mot Vänsterpartiet

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

STOCKHOLM    Moderaternas satsar på desinformation i valrörelsen. Här sprider Moderattoppen falska och lögnaktiga påståenden om Vänsterpartiet på sociala medier.

Det var under förmiddagen som M-toppen Dennis Wedin publicerade en bild på en man i sovjetisk uniform som bar på en banderoll med texten: ”Jämställd på arbetet. Trygghet i hemmet. Klasskamp på gatorna.”. I inlägget som publicerades på Twitter påstod Dennis Wedin att bilden föreställde vänsterpartister som demonstrerade på 8 mars.

”Man kan tydligen stötta Ukraina väldigt olika. Själv har jag gett till insamling, skänkt till det Ukrainska försvaret, och till Röda korset. Medan Vänsterpartiet i Stockholms stadshus föredrar Röda armén. Igår tågade de runt tillsammans med utklädda i sovjetiska militäruniformer”, skriver han i inlägget.

Dennis Wedin på Twitter

Inte Vänsterpartiet

Bilden från 8 mars visar inga vänsterpartister i sovjetiska uniformer. Bilden visar istället medlemmar från Sveriges Kommunistiska Parti, SKP. Ett minimalt parti som inte har haft några kommunala mandat sedan 1985. På den aktuella bilden kan man till och med se delar av SKP:s partisymbol. På SKP:s hemsida framgår det dessutom att banderollen är två år gammal.

Vill inte svara på frågor

Sedan Dennis Wedin lade upp inlägget har mängder av människor påpekat att det han skriver inte är sant. Trots det har han inte raderat bilden. Istället försvarar inlägget genom att ge sig på Vänsterpartiets ungdomsförbund.

Dennis Wedin är Bostads- och fastighetsborgarråd samt första vice ordförande för Moderaterna i Stockholm stad. Aktuellt Fokus har försökt nå Dennis Wedin för en kommentar men av allt att döma vill han inte diskutera frågan med journalister.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se