Kontakta oss

Annons

Fotbollsklubbarnas växande intäkter: Fler fördelar och bettingmarknader

Publicerat

den

Fotboll anses fortfarande vara en sport för arbetarklassen. Det var genom arbetarklassen som den moderna versionen av bollsporten såg dagens ljus. Den över hundra år långa utvecklingen har däremot gjort flera klassiska lag till miljardklubbar. Detta har skett genom sponsoravtal, vinster och dyra spelarförsäljningar. Det sistnämnda alternativet har till och med blivit en ny bettingmarknad.

Betting på mer än matcherna

Fotbollens framfart har inte bara skapat ett intresse för att titta och delta. Det har skapat ett växande intresse för betting. Detta syns framför allt i antalet tillgängliga marknader. Odds på fotboll innebär inte enbart odds på vilket lag som vinner en match eller en liga, t.ex. att Liverpool vinner Premier League (2.22). Det går att betta på händelser under en match och med handikapp, vilket är populärt när ojämna lag möts. Det går att betta på spelartransfers, det vill säga om en spelare kommer att byta lag. Exempelvis är oddset för att Cristiano Ronaldos nästa lag blir PSG, 2.40. I dagsläget spelar han i Juventus.

Transferbetting har blivit särskilt populärt eftersom det finns väldigt mycket information och rykten i omlopp. Spelarförsäljningen har blivit en viktig komponent i dagens fotbollsekonomi, även om det också är andra faktorer som har gjort några klubbar till världens rikaste.

Världens rikaste fotbollsklubbar

Fotbollsklubbar tjänar pengar på flera olika sätt. Det sker genom sponsorer, tv-avtal och merförsäljning. 2019 var FC Barcelona återigen världens rikaste fotbollslag. Deras årliga intäkt uppgick till 9,15 miljarder svenska kronor. Orsaken till deras topplacering sägs bero på en ökad försäljning av klubbassocierade produkter, såsom halsdukar och tröjor. 2018 tog de tillbaka kontrollen över försäljningen, vilken tidigare hade skötts av en tredje part. På andra- och tredjeplats kom rivalen Real Madrid, 8,24 miljarder, och Manchester United, 7,74 miljarder.

Den engelska klubben, som grundades av järnvägsarbetare i slutet av 1800-talet, har varit den rikaste klubben i England i 22 år. Däremot kan de vara på väg bort från toppen. De har inte lyckats att vinna Premier League eller ta sig till Champions League-final sedan 2013 respektive 2011. Det har gjort att de har förlorat intäkter och klubbar som Liverpool och Manchester City kan passera dem.

Svenska klubbar växer

De svenska fotbollsklubbarna är inte närheten av samma intäkter som storklubbarna i Europa, men de svenska klubbarna blir rikare. Detta beror framför allt på lyckade spelartransfers under 10-talet, och större avtal med sponsorer och produktionsbolag. Malmö FF, som är Sveriges mest framgångsrika lag, har den största ekonomin. Detta ger dem flera fördelar, bland annat när det kommer till att köpa in spelare, tränare och annan personal. Samtidigt har klyftorna ökat mellan klubbarna. Malmö FF:s årliga intäkter är större än de andra klubbarnas sammanlagda intäkter. 2018 var det endast åtta av fjorton klubbar som gick med plus. Trots detta anser Svensk Elitfotboll att Allsvenskan som helhet är på väg mot rätt håll och att alla klubbar ökar sina intäkter, även om det går i olika takt.

Fotbollsklubbarna tillhör nu världens rikaste sportklubbar. De finns med på topplistorna bland amerikanska fotbollslag, basketlag och ishockeylag. De ekonomiska klyftorna är ett växande problem och en fråga som diskuteras av världens fotbollsorganisationer. Det är samtidigt inte en oskriven regel att det nödvändigtvis är de rikaste lagen som alltid vinner.

Fortsätt läsa
Annons