Kontakta oss

UTRIKES

Fredssamtalen fortsätter utan Donald Trump

Publicerat

den

KOREA Nordkoreas Kim Jong-Un och Sydkoreas Moon Jae-in har återupprättat fredssamtalen på Koreahalvön, även denna gång utan inblandning från USA och Donald Trump.

President Donald Trumps ansträngningar för att sabotera fredsprocessen på Koreahalvön ignorerades av de koreanska ledarna igår då Kim Jong-Un bjöd in Sydkoreas president Moon Jae-in till Nordkorea för att hålla nya fredssamtal. Samtalen mellan nord och syd har utmynnat i ett löfte om en officiell fredsdeklaration, i sinom tid.

Samtidigt går Donald Trump på krigsstigen genom att ställa in fredssamtalen med Nordkorea i Singapore, bara några timmar efter att Nordkorea sprängt tunnlarna till sina kärnvapenanläggningar. USA valde även att fortsätta med sina aggressiva militärövningar på Koreahalvön, kort tid efter att de första fredssamtalen påbörjades tidigare i år.

Donald Trump har även anställt en säkerhetspolitisk rådgivare som länge har förespråkat en amerikansk invasion av Nordkorea. Trots Trump-administrationens uppenbara försök att urholka fredsprocessen så tyder gårdagens samtal mellan de koreanska ledarna att de kommer att fortsätta ta egna initiaitiv till att skapa fred, utan inblandning från imperialistiska stormakter.

Emil Tholander

emil.tholander@akutelltfokus.se