Kontakta oss

UTRIKES

Förintelseöverlevare hyllar Antifascistisk Aktion

Publicerat

den

ANTIFASCISM De militanta antifascisterna i Antifascistisk Aktion (AFA) hyllas av förintelseöverlevare. ”Det känns tryggt att den antifascistiska rörelsen växer”, säger den 80-åriga förintelseöverlevaren Barbara Roose.

Hon såg sin mamma bli bortförd av Gestapo mitt framför sig. Hon flydde till Venezuela, en militärdiktatur på den tiden, för att sedan flytta till USA för att studera. Väl i USA kunde hon konstatera att rasdiskrimineringslagarna som hon upplevt i Nazityskland liknade förenta staternas.

Är det någon som vet vad nationalistisk högerpolitik kan leda till så är det förintelseöverlevaren Barbara Roose. Hon vet hur det känns att stå försvarslös inför det fascistiska våldet.

Hon stötte för första gången på AFA i samband med en antifascistisk demonstration i staden Berkeley i Kalifornien. I en artikel i ”YES! Magazine” beskriver hon hur tryggt det kändes att någon skyddade dem från de konfrontationssökande nazisterna som demonstrerade.

– Jag har inget förtroende för polisens förmåga att skydda dem som blir utsatta för nazisternas våld, med tanke på den militariserade polisens ökade oförmåga att bemöta de svaga och utsatta i samhället. Jag känner en trygghet i att dessa unga antifasicter finns här i Förenta Staterna också, skriver Barbara Roose.

Källan finner du här.

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se