Kontakta oss

UTRIKES

Gärningsman bakom viral gruppvåldtäkt får sitt hus nedbränt

Publicerat

den

UTRIKES I den indiska delstaten Manipur trakasseras den inhemska kristna minoriteten av den hinduiska majoriteten. I maj blev en video viral som visade hur kvinnor fick gå nakna på gatan och sedan utsättas för våldtäkt. Nu har en av de misstänkta fått sitt hus nedbränt.

I delstaten Manipur tillhör runt hälften av invånarna den hinduistiska majoritetsbefolkningen Meitei. Omkring 16% av delstatens invånare kommer från den kristna gruppen Kuki Zo.

Under en längre tid har det funnits spänningar mellan olika religiösa grupperingar vilket den senaste tiden eskalerat. Sedan konflikten i Manipur eskalerat i maj beräknas det att 130 personer mördats och uppemot 60 000 har tvingats fly från sina hem.

I maj blev en video viral som visade hur två kvinnor ur Kuki Zo minoriteten tvingades marschera nakna på gatan där de slutligen hamnade på ett fält och utsattes för en gruppvåldtäkt. I videon så syns det att polisen var på plats utan att agera. Efteråt har fyra personer arresterats.

Händelsen har lett till stora demonstrationer i delstaten. Tidigare i veckan samlades en stor grupp kvinnor och tände eld på den huvudmisstänktas bostad.

Manipur styrs av det högerextrema hindu-nationalistiska partiet BJP, samma parti som landets premiärminister Narendra Modi tillhör. Sedan Modi tog makten 2014 har han anklagats för att hetsa mot landets olika minoriteter samtidigt som de etniska konflikterna eskalerat under hans tid vid makten.

Konflikterna började när BJP i Manipur planerade att ge Meitei folket samma minoritetsstatus som gruppen Kuki Zo. Förändringen skulle innebära en inskränkning av Kuki Zo folkets rättigheter där de bland annat skulle riskera att förlora sina marker.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se