Kontakta oss

UTRIKES

87-åriga Dalai Lama bad pojke suga av hans tunga: ”Ville bara leka”

Publicerat

den

Faksimil Youtube

INDIEN   Videoklippet avslöjar att Dalai Lama ville att en pojke skulle suga på hans tunga. Försvaret: Den religiösa ledaren ville bara leka.

En video som visar den tibetanska ledaren Dalai Lama kyssa en pojke har orsakat kontroverser och väckt ilska i Indien. Dalai Lama har bett om ursäkt för händelsen och sagt att han kände sig ”mycket ledsen” över det inträffade, rapporterar bland annat CNN.

I videon, som filmades för två år sedan under en besök i delstaten Arunachal Pradesh i nordöstra Indien, kan man se Dalai Lama sitta bredvid pojken och sedan kyssa honom på kinden flera gånger. Därefter tar han tag i pojkens kinder och kysser honom på läpparna, efter några sekunder hör man hur den religiösa ledaren säger att han vill att pojken ska suga på hans tunga.

Videon blev viralt efter att den spridits på sociala medier, där många människor uttryckt sin oro över att det kan röra sig om sexuellt övergrepp mot ett barn.

Dalai Lama har svarat på kritiken genom att be om ursäkt för händelsen och sagt att han förstår att hans beteende kan ha orsakat obehag och oro bland människor. Han har också sagt att hans avsikt inte var att skada någon, utan att han ville visa sin kärlek och tillgivenhet till pojken.

Ville bara leka

Under måndagen släppte Dalai Lamas talesperson ett uttalande där man försvarar den religiösa ledaren med påståendet att han bara ville retas och leka.

”Hans helighet retar ofta personer han träffar på ett oskyldigt och lekfullt sätt, även offentligt och inför kameror,” står det i uttalandet.

Reaktionerna på Dalai Lamas ursäkt har varit blandade, med vissa som välkomnat hans åtgärd medan andra har uttryckt tveksamhet och krävt en mer omfattande undersökning av händelsen. En del har också ifrågasatt Dalai Lamas generella beteende gentemot barn och ungdomar, och krävt att det ska undersökas närmare.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se