Kontakta oss

UTRIKES

Greklands största fack strejkar mot Syriza-regeringens nermontering av välfärden

Publicerat

den

GREKLAND | Greklands regering vill genomföra två nya reformer som berör pensions- och skattesystemen. Reformerna är en fortsatt nermontering av Greklands välfärd och det slår hårt mot arbetarklassen. Landets två största fackförbund går ut i strejk under hela i helgen som en skarp protest.

Grekiska regeringen beslutade under torsdag om två nya reformer om pensions- och skattesystemen. Grekiska parlamentet ska rösta om reformerna på söndagskväll i ett försök att säkra stöd av riksdagsledamöter innan finansminister Euclid Tsakalotos möter sina kollegor i Bryssel på måndagen.

Förslaget tog inte emot med glädje av arbetarklassen. Landets två största fackföreningar reagerade omedelbart och går ut i en 48-timmars generalstrejk under fredag och lördag som svar på regeringens fortsatta arbetarfientliga politik för att vara lojal med EU-kapitalisterna. Strejken kommer fortsätter med en 24-timmarsstrejk som redan var planerad till söndag. De tre strejkdagarna kommer att stoppa stora delar av kollektivtrafiken. Strejken kommer även stänga skolor andra delar av offentlig sektor.

Ursprungligen hade regeringens plan varit att hålla omröstningen om reformerna på onsdagskvällen, men tjänstemän har beslutat att flytta fram omröstningen så Tsakalotos kan komma till måndagens eurogruppen med nya reformer och ett allt mer nermonterad välfärd att presentera Greklands fordringsägare. Frågan är hur länge grekerna orkar att se välfärden plundras av kapitalismen i EU.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons