Kontakta oss

DEBATT

Dyrare hyresrätter när kommun och hyresvärdar gör gemensam sak

Publicerat

den

DEBATT | Enligt Statistiska centralbyrån har bostadspriserna nästan tredubblats på 15 år (http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Bostadsbyggandet-lagt-under-lang-tid/) och nu ska det bli ännu dyrare, i vart fall för den som inte har råd att köpa hus eller bostadsrätt. Kommunen i Uppsala har nämligen beslutat att från och med 1:a juni i år så måste den som vill så i bostadskö i kommunen börja betala en köavgift. Betalas inte denna avgift så kommer alla ködagar, både de som tjänats in innan beslutet träder i kraft och de som samlats ihop efteråt, förloras oavsett hur många år en köat.

Men inte nog med det. Den som sparat ihop tillräckligt med kötid för att få tillgång till en lägenhet, något som tar många år och betyder många köavgifter, måste dessutom betala en avgift för att få hyreskontraktet en så kallad ”förmedlingsavgift”. Till skillnad från en bostadsrätt ger denna förmedlingsavgift inte några andelar i fastigheten och du får därmed inget att sälja vidare, för att återfå lite av dina pengar, när du flyttar. Skulle du ändå försöka sälja ditt hyreskontrakt det vill säga göra precis samma sak som kommunen och indirekt hyresvärdarna (återkommer till detta nedan) gör, så är det ett brott som kan ge dig upp till 2 års fängelse (Jordabalken 12:e kapitlet § 65a).

Vad ska då alla dessa pengar gå till? Byggande av nya hyresrätter? Nej, de ska gå till kundförmedling för hyresvärdarna något som det enligt kommunen (se länk nedan) finns en stor efterfrågan på från deras (hyresvärdarnas) håll. Trots att det alltså finns stor efterfrågan så kommer kommunen inte ta betalt av hyresvärdarna för den här tjänsten, den kommer förmedlas helt gratis. Det blir i vanlig ordning studenter, arbetare och arbetslösa som får stå för kalaset, genom att tvingas betala dessa kö och förmedlingsavgifter.

Läs beslutet här.

Johannes Brolinson
debatt@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons