Kontakta oss

INRIKES

Handels hotar H&M med strejk

Publicerat

den

INRIKES H&Ms kontroversiella hyvlingar kommer möta motstånd. Handels flaggar för nu för strejk då fredsplikten upphör med det nuvarande avtalet.

Det var i oktober förra året klädföretaget H&M flaggade med att de planerade att varsla 400 personer. Det blev aldrig något varsel om uppsägningar utan istället valde företaget att använda sig av hyvlingsmetoden.

Hyvlingsmetoden innebär att istället för att avskeda personal så minskar de personalens arbetstimmar. Med mindre arbetstimmar så minskar också lönen och företagets lönekostnader. Hyvlingen innebär att många blir tvungna att byta eller hitta ett extrajobb för att klara av lönesänkningen.

Hur mycket arbetstiden kan hyvlas varierar. I det aktuella fallet med H&M har det rapporterats om personal som fått gå ner till enbart 5 timmar i veckan. Heltidsanställda som tidigare arbetat 40 timmar i veckan har fått sänkningar ner till 30 timmar vilket innebär en sänkning på årslönen på över 100 000kr.

Strejkviljan är stor
I nuläget försöker fackförbundet Handels förhandla om olika scheman lokalt för att undvika hyvling. Samtidigt pågår det en avtalsrörelse där Handels gått ut med huvudmål att stoppa all hyvling.

Det nuvarande avtalet som innehåller en fredsplikt tar slut 31 mars. Skulle facket och näringslivet inte teckna ett nytt avtal före 31 mars innebär det att det inte längre finns någon fredsplikt. Utan fredsplikten skulle Handels kunna svara på H&Ms hyvlingar med strejk.

Enligt Linda Palmetzhofer, ordförande för Handelsanställdas förbund så är strejkviljan stor bland deras medlemmar.

– Den(strejkviljan) är mycket god. Det är väldigt många som är arga nu, inte bara på H&M. Många är också rädda för vad som ska hända med deras anställningar. Strejk är fullt möjligt. Med det sagt är vår målsättning alltid att komma överens om förändrade avtal i förhandlingarna med arbetsgivarna. Vi kan inte ha en sådan här arbetsmarknad år 2023, säger Palmetzhofer till Dagens Industri.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se