Kontakta oss

INRIKES

Özz Nûjen försvarar koranbränningarna: ”SD kryper för islamister”

Publicerat

den

Özz Nûjen - Foto: Robert Eldrim

INRIKES   Komikern Özz Nûjen riktar hård kritik mot det plötsliga förbudet mot koranbränningar i Sverige. Enligt Nûjen är det en självklarhet att det borde få vara tillåtet att bränna koranen i Sverige. Det säger komikern i en kommentar till Aktuellt Fokus.

För drygt en månad sedan arrangerade ryssvänliga högerjournalister en koranbränning utanför turkiska ambassaden med Rasmus Paludan. Bränningen resulterade i massiva protester i den muslimska världen och att Turkiets diktator Erdogan gick ut med att Turkiet inte skulle släppa igenom Sveriges Natoansökan om regeringen och Sverigedemokraterna inte inskränker yttrandefriheten.

Staten säger nej till nya koranbränningar

Efter Paludans jippo har ytterligare ansökningar om att få bränna koranen på offentlig plats inkommit till polismyndigheten men till skillnad från tidigare ansökningar har polisen nu gått in för att aktivt neka tillstånd. Enligt myndigheten har besluten fattats efter inrådan från Säkerhetspolisen som anser att handlingarna kan leda till terrorattacker mot Sverige och svenska intressen.

Tidigare har ansökningar om koranbränningar i regel alltid godkänts med hänvisning till yttrandefriheten. De som har sökt och fått tillstånden har i regel alltid varit rasistiska provokatörer som Rasmus Paludan och Dan Park men personerna bakom de senaste ansökningarna har inga kända band till den svenska extremhögern.

Den första ansökan gjordes av en liberal ryssvän från Danderyd som ville bränna koranen utanför turkiska ambassaden. Den andra ansökan gjordes av en man med rötterna i Irak som ville bränna koranen utanför irakiska ambassaden. I båda fallen gav polisen avslag med hänvisning till att den allmänna ordningen kunde störas.

Det plötsliga förbudet har väckt många reaktioner i Sverige. Bland annat från yttrandefrihetsexperter som menar att förbudet är farligt utifrån ett demokratiskt perspektiv.

Özz Nûjen till attack mot regeringen och SD

Det är däremot inte bara professorer och andra akademiker som reagerar. En annan som också har reagerat över det plötsliga förbudet är komikern Özz Nûjen som anklagar regeringen och Sverigedemokraterna för hyckleri.

Enligt Nujen hade regeringspartierna och SD sannolikt skrikit om censur och brott mot yttrandefriheten om polisen hade förbjudit koranbränningar under ett rödgrönt styre, men nu när dom själva styr landet är kritiken som bortblåst.

”Viker ner sig för en islamistisk diktator”

När Aktuellt Fokus ber Özz Nûjen utveckla varför han tycker att regeringen och Sverigedemokraterna är hycklare hänvisar han till hur det lät efter Paludans gästspel i den svenska valrörelsen som slutade med kravaller i flera svenska förorter.

– Den blåbruna regeringen och dess regeringsunderlag vann valet tack vare koranbränningarna ute i förorterna under valrörelsen 2022. Dessa sponsrades och organiserades av Sverigedemokraterna. Kristdemokraternas partiledare undrade till och med. varför det inte sköts skarpt mot demonstranterna, säger Özz Nûjen.

Försvarar koranbränningar

Enligt Nûjen viker regeringen och Sverigedemokraternas ner sig för en av världens värsta islamister.

– Muslimer och deras religion har i åratals utmålats som ett hot mot vårt Sverige av nästan alla i den blåbruna regeringen. Nu kröker de rygg för en av vår tids största diktatorer och krigshetsare som ockuperar andra länder, nämligen islamisten Erdogan.

Tycker du själv att koranbränningar ska vara lagliga i Sverige?

– Jag tycker och tror att det är en både dålig och farlig väg att gå, att förbjuda saker man själv inte tycker om. Vi ska värna vår demokrati och vår yttrandefrihet även om det ibland går mot en, säger Özz Nûjen.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se