Kontakta oss

INRIKES

Här inleder polisen övergreppen mot eldsjäl-nominerade Tico

Publicerat

den

MAKTMISSBRUKET Förra veckan var han nominerad till Årets eldsjäl i Malmö. Igår utsattes han för övergrepp och kränkningar av polisen. Anledningen var att han filmade hur polisen betedde sig mot ungdomar i Malmöstadsdelen Lindängen.

När Tico Andreani-Fagnani började filma hur polisen kontrollerade lokala ungdomar i Lindängen slutade det med att han blev omhändertagen och fick följa med till stationen. Då poliserna på plats blev medvetna om att deras arbete filmades tog det bara några sekunder innan två av civilpoliserna slet åt sig hans telefon och brottade ner honom. Övergreppen skedde igår, den 14 maj.

I samband med ingripandet förde civilpoliserna honom åt sidan. Enligt Tico var poliserna aggressiva och väldigt hotfulla.
– Det kändes verkligen som om dom ville provocera fram våldsamheter, säger Tico Andreani-Fagnani till Aktuellt Fokus.

– Samtidigt som dom tryckte upp mig mot väggen för att visitera så sparkade en av dom undan mina ben så jag nästan hamnade i spagat. Då hoppade dom på mig, tryckte ner mig i marken och satte på mig handklovar överdrivet hårt.

Tico uppger han att han svarade emot poliserna flera gånger – men först efter att poliserna börjat bli aggressiva och hotfulla. Hade dom behandlat honom eller ungdomarna i området på ett korrekt sätt från början hade han varit trevlig och hövlig tillbaka – men den chansen fick han aldrig. Istället placerades han i handklovar inför ögonen på sin sambo och ungdomarna han arbetar med dagligen.

Polisen omhändertog Tico i enlighet med lagen om omhändertagande av berusad (LOB). Men enligt Tico var han aldrig berusad.

Polisen tog dig för LOB. Hade du druckit mycket?

– Jag och min flickvän hade precis käkat på pizzerian. Jag hade druckit en enda öl till maten.

Polisen jämförde de boende med djur

När Andreani-Fagnani placerades i polisbussen som skulle ta honom till polisstationen ska en av civilpoliserna som ingrep från början ha utsatt Tico för kränkningar. Bland annat ska han ha kommit in i bussen och skrikit att Tico var en ”pissluffare som inte jobbar”. Vidare ska han även ha jämfört de boende i området med djur.
– Civilpolisen kom in i bussen och började skrika att jag var en pissluffare som inte jobbar, då skrattade jag och sa till honom att han var en luffare som har fördomar mot oss i vårt bostadsområde. Jag informerade honom om att jag jobbar och betalar skatt och hans lön, då sa han ”klart som fan jag har fördomar mot er råttor här ute, om du kallar det du håller på med för jobb så har du helt fel för dig”. Varpå jag informerade honom att jag jobbar med just ungdomar som jag gång på gång ser trakasseras av polisen och att det är därför jag filmar deras arbete, för att visa om polisen gör ett bra jobb eller ett skitjobb.

Efter sju timmar i en kall cell utan några som helst brottsmisstankar släpptes Tico. Utan att kvittera ut sina medhavda värdesaker fick han ta emot sin mobiltelefon. När han kom ut från polisstationen kontrollerade han om filmsekvensen från omhändertagandet var kvar i telefonen och kunde konstatera att filen hade blivit raderad. Vilket är oacceptabelt enligt Tico, som säger att han kommer göra en polisanmälan över det inträffade.

Hur kommer du gå vidare med det här?

– Jag ska självklart anmäla det här. Dom får inte gå in i min telefon hur som helst, sånt ska det finnas åklagarbeslut på, säger Tico till Aktuellt Fokus.
När Aktuellt Fokus ringer till Skånepolisens pressinformatör under måndagen får vi reda på att polisen har haft ett antal LOB-omhändertaganden i Malmö under gårdagen men att dom inte kan hitta något LOB-omhändertagande kring Lindängen centrum den aktuella tiden. Något våldsamt ingripande av den sort som man kan se i det återskapade videoklippet har inte heller rapporterats in till polisen.

Oklarheter från polisens sida

När vi frågar om polisen inte måste rapportera in våldsamma ingripanden möts vi av nonchalans från polisens sida.

Ni måste väl ändå rapportera in våldsamma ingripanden – ni kan väl inte bara brotta ner folk hur som helst?

– Det gör vi givetvis inte heller.

Hur ser ni på den typen av händelser när de väl sker?

– Det diskuterar inte jag, det är inte min uppgift, avslutar Stephan Söderholm på Skånepolisens pressjour innan han lägger på luren.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se