Kontakta oss

INRIKES

Här deltar polisens pressinformatör i högerextrema hatkampanjen

Publicerat

den

POLISEN Skånepolisens pressinformatör, Stephan Söderholm sprider islamofobi och deltar i riktade hatkampanjer mot vänsteraktivister. Det kan Aktuellt Fokus avslöja idag.

Stephan Söderholm är före detta poliskommissarie. Idag arbetar han med polisens pressjour. När han inte arbetar som polisens ansikte utåt sprider han misogyna åsikter på sociala medier. På Facebook har bland annat förespråkat p-piller istället för pengar och mat till fattiga hemlösa familjer.

Så sent som i april delade Stephen Söderholm ett islamofobiskt inlägg från den danska högerradikala Facebookgruppen, ”PV- som statsminister”. Gruppen är knuten till det nystartade högernationalistiska partiet, Nye Borgelige. Inlägget är en länk från den österrikiska tidningen Krone som rapporterar om ett uttalande från Österrikes president Van der Bellen, som uttryckt att alla kvinnor borde bära slöja för att motverka islamofobi.

Enligt tidningen Dagen hänvisade Van der Bellen till att danska kvinnor under nazistockupationen av Danmark, under andra världskriget bar judiska Davidsstjärnor för att solidarisera sig med judiska kvinnor i landet.

När de högerradikala nationalisterna refererar till det hela är tonen antiintellktuell och den gängse bilden verkar nästan tro att uttalandet förordade slöjtvång. I kommentarsfältet till den högerradikala Facebookgruppen utsätts den folkvalda politikern för otaliga okvädningsord och kränkningar. Somliga jämför även uttalandet med sharialagar och pedofili. Världsbilden från den högerradikala Facebookgruppen delas av polisens pressinformatör, Stephan Söderholm som skriver att Sverige är på väg åt samma håll.

”Tyvärr är det godtrogna landet Sverige på väg åt det hållet. Ett sådant Sverige är jag inte intresserat av.”

Deltar i högerextrem hatkampanj

I ett av Stephan Söderholms offentliga Facebookinlägg delar han en bild från den högerextrema nätaktivisten Dennis Slotterborn. Bilden är en del av en omfattande hatkampanj mot vänsteraktivisten Jonas. För drygt två år sedan blev aktivisten uppmärksammad för sitt arbete för fattiga och hemlösa EU-migranter i Malmö. Sedan dess har han utsatts för omfattande trakasserier och hatkampanjer på nätet. Högerextremister har bland annat hängt ut hans adress, spridit förtal och även skrivit grova mordhot på nätet.

I bilden som Stephan Söderholm delar hängs aktivisten återigen ut med namn och bild tillsammans med förtalsliknande text. I förtalstexten kan man läsa att aktivisten vill hjälpa människor som inte gör rätt för sig och att han vill att alla människor i Sverige ska gå på socialbidrag. Falska uttalanden som aldrig har uttalats av aktivisten ifråga. Bilden spreds dagarna efter rivningen av hemlöselägret vid Sorgenfri i Malmö. I samband med rivningen kom EU-migranter och solidaritetsaktivister att utsättas för omfattande repression av Malmöpolisen.

Den omfattande hatkampanjen har framförallt spridits via SD-närstående högerradikaler på nätet men har även spridits av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen och andra extrema grupper.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se