Kontakta oss

EU

Här klipper aktivisterna bort politikernas taggtrådsgräns

Publicerat

den

KROATIEN/SLOVENIEN| Aktivister från både Kroatien och Slovenien har tröttnat på politikernas taggtrådsgränser och slutna länder. I gränsöverskridande aktioner har de beslutat sig för att göra något åt saken genom att öppna upp taggtrådsgränserna ifråga.

De är från både Kroatien och Slovenien. Två länder som för drygt två årtionden sedan befann sig i ett krig som kom att skapa 1990-talets stora flyktingvåg till Sverige och resten av Europa.

De nationalistiska strömningarna hade lyckats få det socialistiska Jugoslavien på fall. Det tidigare pluralistiska samhälle där människor från olika etniciteter och kulturer samexisterade i fred byttes ut mot ett krig där den ena sidan försökte överträffa varandra i grymhet.

År 2016. Flera medborgare, merparten av dem organiserade i Arbetarfronten i Kroatien möts för att skapa gränsöverskridande aktivism tillsammans med likasinnade från Slovenien. De ställer sig emot de milslånga rader av taggtrådsstängsel som har satts upp mellan länderna. Utrustade med bland annat bultsaxar har de beslutat sig för att göra något åt saken genom att helt enkelt klippa bort politikernas taggtrådsgräns.

De slovenska aktivisterna har sedan tidigare begått tre stycken frihetsaktioner. Den i videon nedan är aktivisternas fjärde. Den 20 december förra året drog den anonyma aktivistgruppen uppmärksamheten åt sig genom att skapa en tre meter hög julgran av taggtråd, dekorerad med fotografier på politiker. Julgranen ställdes mitt i centrala huvudstaden och blev en rejäl snackis i landets medier.

De kroatiska aktivisterna har gjort ett antal aktioner sedan tidigare, exakt hur många är oklart. De tillhör Arbetarfronten. Ett parti som grundades 2014 och som saknar representation i landets parlament. I landets medier har partiet beskrivits som Kroatiens svar på Greklands Syriza eller Spaniens Podemos. I ett uttalade kopplat till politikernas slutna gränser skriver Arbetarfronten att ”när orättvisor blir lag, blir motståndet en plikt”. Aktionen i videon ska ha ägt den 9 januari och den är med största sannolikhet inte den sista.

Se filmsnutt nedan

https://www.facebook.com/RevNews/videos/611354665684766/?permPage=1

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se