Kontakta oss

ARBETSLIV

Facket inför skyddsstopp mot dödsfällorna i kollektivtrafiken

Publicerat

den

GÖTEBORG | Spårvagnarna som rullar i Göteborg är dödsfällor. Nödöppning av dörrarna har varit ur funktion under många år. Göteborgs spårvagnar tycker det inte är viktigt att allmänheten vet om felet som riskerar att bli en dödsfälla om något händer. Nu riskerar spårvagnarna att stanna när facket reagerar skriver Göterborgs Posten.

De Italiensktillverkade spårvagnarna som rullar i Göteborgs spårvagnstrafik är livsfarliga. Nödöppningarna på vagnarna har inte funkat på flera år. Sammanlagt gäller det nödöppnare på 65 spårvagnar som köptes från italienska Ansaldobreda i seklets början. Enligt interna dokument som tidningen tagit del av framgår att minst 72 nödöppningsfel inträffade under perioden 2007—2014. För tre år sedan rapporterades tolv fel som betecknas som ”särskilt allvarliga” till leverantören. Anmälan om ickefungerande nödöppningar har fortsatt även under 2015.

– Det är en ren dödsfälla. Att man har mage att inte informera oss förare och allmänheten om detta. Det är verkligen en stor skandal, säger en förare som valt att vara anonym till Göteborgs Posten.

Fackförbundet Kommunal reagerar starkt på GP:s avslöjande om att de italienska spårvagnarna haft icke fungerande nödöppnare i flera år. Enligt Giovanni Pietrafesa som är facklig representant på Göteborgs spårvägar har facket inte fått veta att det finns en anmälan om allvarliga säkerhetsbrister. Nu kan de vagnar som inte är fungerande bli stående när facket inför skyddsstopp. Ingen ska behöva arbeta i spårvagnar som är farliga både för föraren och för passagerarna. Göteborgs spårvagnar anser att problemet med ej fungerande nödöppning av dörrarna inte är någon fara utan hänvisar att det finns andra dörrar att nödöppna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se