Kontakta oss

INRIKES

Hårda kritiken mot Socialdemokraterna: ”Relativiserar förintelsen”

Publicerat

den

INRIKES För andra året i rad var partipolitiska flaggor och uniformer förbjudna under Helsingborgs Prideparad. Från allmänhetens sida var beslutet populärt men bland de politiska partierna som Liberalerna, uppmanade man sina medlemmar till bojkott av årets parad. Socialdemokraterna gick ett steg längre och jämförde flaggförbudet med förintelsen.

Beslutet att förbjuda uniformer och politiska flaggor under Helsingborgs blev en succé. Med de nya reglerna på plats växte paraden för andra året i rad. Men trots att förbudet bara gäller stora banderoller och flaggor är det inte alla som har varit positiva. Några dagar före beslutet gick både Socialdemokraterna och Liberalerna ut och förklarade att man tänkte bojkotta Prideparaden.

– Vi tänker att man inte kan inkludera genom att exkludera, sa Max Hartler, ordförande för HBT-Liberaler i Syd

Även Socialdemokraterna valde att bojkotta paraden. Men Socialdemokraterna gick betydligt längre än Liberalerna. I ett internt dokument som senare publicerades på Helsingborgs Dagblad, jämför HBT-Socialdemokraterna Helsingborg,  Prideparadens beslut med förintelsen av romer och judar under nazismen. I uttalandet skriver Socialdemokraterna rakt ut att deras tankar går till Martin Niemöllers kända dikt, ”Först kom de för att hämta judarna…”. En dikt som handlar om hur de intellektuella i Tyskland inte agerade när den nazistiska regimen börja föra bort judar, romer, kommunister och fackföreningsmän.

”Tankarna går oundvikligen till Martin Niemöller och hans dikt: ”Först kom de för att hämta judarna men jag höjde inte min röst eftersom jag var inte jude” som känns lika angelägen nu som den gjorde under andra världskriget. För det dikten försöker förmedla är att om människan inte ser det som förenar oss utan väljer att fokusera på det som skiljer oss åt får det förödande konsekvenser. Vem kommer att vara kvar och föra talan för.” skriver Socialdemokraterna.

Efter uttalande har flera personer i romska och judiska samfund reagerat hårt på Socialdemokraterna liknande. Många anser att Socialdemokraterna relativiserar förintelsen. Just därför bestämde vi oss för att ringa upp Socialdemokraterna i Helsingborg.

Försvarar liknelsen med förintelsen

Jan-Olof Rosenberg, vice ordförande HBT-Socialdemokrater Helsingborg, tycker inte att Socialdemokraterna förminskar förintelsen genom att likställa den med ett flaggförbud i Helsingborg.

Hur kan ni dra paralleller mellan förintelsen och det här flaggförbudet på Helsingborgs Pride?

– Jo men alltså vi menar. Hur ska jag nu svara på det här? Jo men absolut det är ju liksom att höjer man inte sin röst så säger man ju ingenting helt enkelt, man gör liksom…man håller sig i bakgrunden, och det vi menar är att säger vi ingenting nu så kanske… Det är rätt så tydligt ändå vad vi menar liksom.

Men återigen. Hur kan man dra dom här parallellerna till förintelsen under andra världskriget och nazismen. Då miljontals romer och judar dödades på grund av sin etnicitet?

– Jag vet faktiskt inte… Jag är inte ensam om att ha skrivit det här måste jag säga.

Men du har ju undertecknat.

– Jag har undertecknat ja, absolut det har jag gjort.

Du läste väl igenom innan du undertecknade?

– Ja det har gjort och nu har jag det framför mig också.

Förstår du att romer och judar i Sverige kan reagera väldigt starkt när dom ser sånt här?

– Har dom gjort det tror du?

Ja jag är ju själv rom.

– Jaha. Och det är absolut inte det som är tanken. Absolut inte.

Med tanke på att det handlar om ett flaggförbud tycker jag att man kan få intrycket av att ni förminskar förintelsen.

– Nej nej nej, absolut inte. Det står vi inte för, inte nån av oss som har skrivit under, tvärtom.

Ni har ingen förståelse för att människor kan få den uppfattningen heller?

– I så fall blir jag otroligt ledsen om dom skulle få det. Då beklagar jag det och är otroligt ledsen i så fall, för det är absolut inte det som är meningen.

Det här beslutet som Helsingborgs Pride tog förra året rör ju partipolitiska symboler och uniformer.

– Ja just det.

Jag har väldigt svårt att se hur man kan dra den här liknelsen till just förintelsen under andra världskriget.

– Det är din tolkning. Alltså…

Ja det gäller ju partipolitiska symboler och uniformer. Det gäller inget annat.

– Men det handlar ju om… alltså jag menar… jag förstår hur du menar och har nån tagit illa vid sig av det vi har skrivit så är jag jätteledsen för det och beklagar det. Men känner man oss och  mig så är det absolut inte så det ska tas i så fall, säger Jan-Olof Rosenberg.

 

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se